Grund Studio

2020 - Zita éve

2020. augusztus 07. - Gyökösi Attila

Az idő múlására nem csak a mindenki számára nyilvánvaló következmények világítanak rá (például, hogy előbb a 20-as, majd már a 30-as éveik elején járó lányok is kezdenek túlkorosnak tartani) hanem az is, hogy elromlik a szemünk. Igaz, ezen legalább egy alkalmatos szemüveg segíthet. Már ha nem felejtjük otthon, ami néha megesik. Így történt ez tegnap is, amikor az Opus Jazz Club felé sétálva szembesültem a szemüvegtelenséggel. (Aki tudja, tudja, a többieknek: összes zsebek végigtapogatása, elfojtott káromkodás...) Persze egy koncertet azért még látok szemüveg nélkül is, de például egy borlapot, vagy bolhabetűkkel írt étlapot már kevésbé.

po0.jpg

Az Opus Jazz Club egyik kedvenc helyem. Pont annyira elegáns és »fancy« amennyire szerintem a jazzmuzsika megkívánja. Mindig úgy éreztem, ez a műfaj semmiképp sem amolyan pólós-rövidnadrágos, így aztán én zakó nélkül még nem is jártam ott. Sajnos ez messze nem általános vélekedés, tegnap például én voltam az egyetlen zakós a nézőtéren, de hát nincs ez máshogy már a kaszinókban sem, a világ rohan a lejtőn lefelé, tudjuk, nincs itt semmi látnivaló.

Az Opusban jó a konyha, és egész korrekt a borválaszték is. Persze szemüveg nélkül nehéz választani, de legalább megtudtam, hogy a személyzet ezen a téren is igen segítőkész, és nem lehet zavarba hozni őket afféle "a kockahas-program okán nem szeretnék vacsorázni" jellegű válaszokkal. Találnak és felolvasnak az étlapról kellően csábító megoldást...

k1.jpg

De ne kalandozzunk el: Ez a tegnapi koncert kifejezetten jól sikerült. Pontosabban nem csak a koncert, hanem az egész este. Valahogy olyan volt, amilyennek minden estének lennie kéne.

Az köztudott, hogy a karantén után a koncertek világa nem nagyon tudott még magához térni. Én sem sok felé jártam a nyáron, de ebbe a kevés koncertlátogatásba Gereben Zita már másodszor fért bele. Egy hónapja a Kobuci kertben láttam-hallottam, az egy teltházas, őrült jó hangulatú koncert volt, Zita akkor először lépett közönség elé a karantén után, és ez a felszabadultságán, az egész hangulatán nagyon is érződött. Rá egy néhány hétre találkoztunk is, beszélgettünk egy jó hosszút egy készülő interjú céljából.

Most pedig megnéztem az Opus színpadán is. És még mindig nem untam meg.

Ez a tegnapi koncert kifejezetten varázslatos volt. Zita felszabadultan, nagyon közvetlenül énekelt, a zenészek most is kifejezetten jók voltak – mindenképp kiemelném Tojás (Horváth „Tojás” Gábor - billentyűs hangszerek) és Bence (Bécsy Bence – gitár) szólóit – az egész produkció nagyon rendben volt. Az idén 10 éves zenekar tagjai nem sűrűn cserélődnek, ez egy nagyon összetartó és összeszokott csapat. legutóbb a basszusgitár poszton történt egy változás, Vince hibátlanul beilleszkedett. A felállás most tehát ez: 

Gereben Zita - ének
Horváth „Tojás” Gábor - billentyűs hangszerek
Bécsy Bence - gitár
Bartók Vince - basszusgitár
Gálfi Attila - dob

Ez egy remek csapat, jó dalokkal, igazából mindig jó koncerteket adnak. De a tegnapi este hangulatához sokat tett maga a klub is. Valahogy így, ezzel, a klub hangulatával, a borokkal, a csillogó poharakkal, a kellemes modorú pincérekkel, az úri (bár zakótlan) közönséggel állt össze az egész. Volt az emberben egy ilyen újrakezdős, „elmúltak a bajok” hangulat, sőt, egyfajta „hazaérkeztem” érzés is.

Az látható, hogy azért sokakban ott van még az elmúlt időszak hatása, nehezebben mozdulnak ki, különösen ha zárt térben tartott eseményre kellene ellátogatni. Talán van is ennek a félelemnek valami alapja. Mindazonáltal azt gondolom, ezeken a helyszíneken nagyon is figyelnek a vendégekre, betartanak minden betartani valót, és egy-egy ilyen este hetekre feltöltheti az oda ellátogatókat élettel, örömmel, meg minden hasonlóval. Szóval, csak azt tudom javasolni mindenkinek, hogy egyfelől – ha még nem tette volna – kezdjen el Opus Jazz Club koncerteket látogatni, másfelől pedig gyorsan csapjon le Zita következő budapesti koncertjére, ami most augusztus 12-én szerdán lesz az Átriumban, ami szintén egy hangulatos helyszín.

Hogy 2020 valóban Zita éve lenne? Hát, az ő véleménye szerint biztos nem az. Erről beszélgettünk is, eleve ez az év egy zeneipari résztvevő számára sem lesz kedvenc, Zitáék esetében is egyfajta lyukas év lesz, ami a lemondásokról és a tervek (köztük a jubileumi koncertjük) halasztásáról szól. Azonban nálam – később visszagondolva erre az évre – a vírusosdi mellett, azt némiképp ellenpontozva Gereben Zita kedvenccé válása is ott lesz a történések között. Ahogy Zita mondta, minden rosszban van valami jó, és törekedni kell a pozitív dolgokra való odafigyelésre. Úgy tűnik, Zita valóban ezek szerint az elvek szerint él, és ez valahogy érződik a koncertjein is. Ez a tegnapi Opus klub-beli koncert is ezt erősítette meg a jelenlévőkben. A koncert után hazafelé bandukolva az ember egész máshogy látja a világot, kis patetikus túlzással az egész életét. A következőn próbáljátok ki ezt ti is.

Zita következő koncertjének eventjét itt találjátok.

Az Opus Club programjaiét meg itt.

Menjetek és élvezzétek, jó lesz!

A bejegyzés trackback címe:

https://grundstudio.blog.hu/api/trackback/id/tr516117774

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása