A bor és a kánikula

2019/06/21. - írta: GyökösiAttila

Hogy a bor élő, épp ezért kényes italfajta, azzal a legtöbben tisztában vagyunk. Azonban talán nem árt kicsit átvenni, mennyire is fontos odafigyelni erre, különösen így nyáron, az igazi kánikula idején. (A poszt apropóját amúgy az adta, hogy fotózási célra pár napig a csomagtartóban utaztattunk pár palack bort, amit aztán kibontottunk...)

white-wine-summer.jpg

Tovább Szólj hozzá!

Siklósi bácsi bora

2019/05/20. - írta: GyökösiAttila

A Tenkes kapitánya sorozat alighanem sokunk kedvence volt anno. Eberstein báró és a kapitány küzdelme ugyan sokkal vidámabbnak tűnik a tévében, mint amilyen a valóságban lehetett, de ez a filmek korhatár-karika mentes élvezetéhez nyilván szükséges volt. A sorozatban ugyanakkor komolyabban veendőkkel is találkoztunk, például igen sokszor esett szó a Tenkes oldalában termő siklósi borokról. Persze gyerekként még nem annyira izgatott, milyenek is lehettek ezek a borok, de most visszanézve a sorozatot azért közben bizony néhányszor megkóstoltam volna...

siklosi_var_001.jpg

Tovább Szólj hozzá!

Beérett formátum

2019/05/14. - írta: GyökösiAttila

A borkóstolók és a koncertek közös tető alá vonása vélhetően nem új keletű ötlet, így lehetett ez már a bor, mint ital születésekor is, a jó makedónok vagy épp a rómaiak sem hagyták ki a zene élvezetét a bőséges borfogyasztással koronázott lakomáikon. Azonban ez a korokon átívelő szokás mostanság teljesedik ki igazán. És vannak ennek a trendnek igazán bevált, szinte már mércét jelentő rendezvényei is.

gj66.jpg

Tovább Szólj hozzá!

Funky és pezsgés

2019/05/14. - írta: GyökösiAttila

A minap egy sajtótájékoztatón jártunk, amelyen borkóstolásra és zenehallgatásra egyaránt mód nyílott. A Gere család látott vendégül a méltán kedvelt Di Vino borbárban, az apropó pedig a Vlll. Gere Jazz »fesztivál« sajtótájékoztatója volt. Jómagam még nem jártam ezen az eseményen, de hírét persze már hallottam. A fesztivál szó nem véletlenül kerül idézőjelbe, hiszen – már csak a műfajból adódóan is – itt semmiképp nem egy klasszikus, lármás és nyüzsgős, sátras-poros fesztiválra kell számítanunk, sokkal inkább egy némiképp elegánsabb, afféle kimaxolt kerti partyra hajazó rendezvényre, ahol egy pohár borral a kezünkben, kényelmesen ülve, vagy épp sétálva hallgathatjuk a dzsesszmuzsikát.

gere1.jpg

Tovább Szólj hozzá!

Eger mai csillagai...

2019/05/06. - írta: GyökösiAttila

A borászat, a borkészítés – bármit is mondjanak némely szakmabeliek – mindenképp reneszánszát éli. A bor mint termék elfogadottsága igenis nő, borokat fogyasztani és azokat készíteni egyaránt trendi dolognak számít. Ugyanakkor azért abban persze sok igazság van, hogy messze nem minden piaci szereplő, borász, bortermelő és messze nem minden borvidék találta meg a bölcsek kövét, például nem mindenhol sikerült igazán megtalálni az adott bortermelő vidék saját, jellemző arculatát.

eger0.jpg

Tovább Szólj hozzá!

Tiszteletet a rozéknak!

2019/04/01. - írta: GyökösiAttila

A rozé borokat sokan tartják afféle kiegészítő, könnyen iható, jókedvre hangoló, de alapjában nem igazán komolyan veendő borkategóriának. A legtöbb borászat is ezt a vélekedést erősíti, épp ilyen könnyed, frissítő, nyári borként, szinte már üdítőként ajánlják a saját rozéikat. A rozékat friss borként fogyasszuk és keressük, ha bemegyünk egy üzletbe, és egy rozé címkéjén nem az utolsó évjáratot jelző számot látjuk, akkor már tesszük is félre, hogy ez egy korábbról itt ragadt tétel, és inkább keresünk egy frissebbet. Pedig ez nem feltétlenül jogos vélekedés, a rozékban ennél jóval több van. 

barta1.jpg

Tovább Szólj hozzá!

Petőfi és bora

2019/03/15. - írta: GyökösiAttila

Március idusa közeledvén, ildomos volna talán Petőfiről is szót ejteni. Petőfi nevéhez a forradalom mellett a bor is igencsak kapcsolható, költőnk sok bordalt alkotott, és sok versében idéződik elénk, sőt: köszön vissza a bor jótékony hatása…

Akinek nincs szeretője,

Bort igyék,

S hinni fogja, hogy minden lyány

Érte ég.

festmeny05-1024x576.jpg

Tovább Szólj hozzá!

Borosgazda lennél?

2019/03/07. - írta: GyökösiAttila

A bor, mint ital egyre népszerűbb. Ezzel együtt egyre többen vannak, akik nem pusztán a kész »termék« iránt érdeklődnek, hanem a bor készítésére és persze a szőlő művelésére is kedvet és indíttatást éreznek magukban. Azonban az ezzel járó életmódváltást már jóval kevesebben vállalják be…

kozosseg2.jpg

Tovább Szólj hozzá!

Átoltás és szerelem

2019/01/23. - írta: GyökösiAttila

Tegnap az új év első Wineglass kóstolóján jártam. A Hajós-Bajai Sziegl pince volt a sajtóklub vendége, az ő boraikat kóstolhattuk, de mint általában az ilyen rendezvényeken lenni szokott, végül a boroknál is érdekesebb volt amit a borász, ez esetben Sziegl Balázs mesélt magukról, a területről, és persze a borokról is.

balazs_jpg.png

Tovább 1 komment

Két farkas Santa Barbarából

2019/01/07. - írta: GyökösiAttila

Alecia Beth Moore neve sokaknak csenghet ismerősen, de vélhetően még többen vannak azok, akik PINK-ként ismerik a hölgyet. Bizony, napjaink egyik legsikeresebb énekesnőjére gondolunk. És hogy a 2017-ben az MTV Video Music Awards Életmű-Díját elnyert művész hogyan is keveredett ide, egy borokkal foglalkozó blog témái közé? Elmeséljük:

pink1_1.jpg

Tovább Szólj hozzá!