Grund Studio

Borosgazda lennél?

2019. március 07. - GyökösiAttila

A bor, mint ital egyre népszerűbb. Ezzel együtt egyre többen vannak, akik nem pusztán a kész »termék« iránt érdeklődnek, hanem a bor készítésére és persze a szőlő művelésére is kedvet és indíttatást éreznek magukban. Azonban az ezzel járó életmódváltást már jóval kevesebben vállalják be…

kozosseg2.jpg

Hogy miért kell életmódot váltani? Erre van rövid és hosszú válaszom is, azonban ezek helyett most megidéznék egy tavalyi beszélgetést: a tavalyi Budapest Borfesztivál előtt volt egy Boregyetem program, ahol többek között az is szóba került, mennyire nehéz a megbízható, hozzáértő munkaerő megtalálása a régóta a szakmában dolgozó gazdáknak is. Ezután kiderült, hogy a jelenlévők között több olyan budapesti vállalkozó is volt, aki épp akkoriban vásárolt egy-egy szőlőterületet a Balaton környékén, és az előadó borászoktól azt kérdezte, hogyan is lássanak a dologhoz. Amire az előadók között ülő ifj. Figula Mihály valami olyasmit válaszolt, hogy adják el neki, vagy legalábbis keressenek egy szőlővel foglalkozó telekszomszédot és adják el/át neki hasznosításra. Merthogy szőlővel foglalkozni csak úgy lehet, ha az ember helyben lakik, és folyamatosan ott tud lenni. (Erről van is egy, igaz nem teljes hosszúságú videónk a youtube csatornánkon.)

Igaz, jómagam is ismerek olyan tehetős vállalkozókat, akik outsiderként, a korábbi hivatásukat nem feladva vágtak ilyen projektbe, de ezekben az esetekben kellő tőke állt rendelkezésre a megfelelő személyi garnitúra, hozzáértő és lelkes szőlészek-borászok »megvásárlására« is. Azonban a legtöbbünknek erre nincs lehetőségünk.

Mit tegyünk, ha mégis szeretnénk részt venni ebben a munkában, és a szüret után néhány olyan palack bor büszke tulajdonosaivá válni, amelyeknek nem csak a címkéjén szerepel a nevünk, hanem amelyek elkészítésében is részt vettünk?

Erre jelenthet egyfajta megoldást a Közösségi Bor projekt. A projektről az alábbiakat olvashatjuk a Facebook oldalukon.

A projekt célja egy közösség létrehozása, akik együtt készítenek bort. Ez terv úgy valósul meg, hogy borászok bevonásával, az ő szakmai irányításuk alatt, erőforrásaik által támogatva tanuljunk meg minél többet a borkészítésről. Gyakorlati terepen dolgozunk, így lehetőség van közvetlenül megfigyelni, kitanulni, kérdéseket feltenni a folyamattal kapcsolatban. A Közösségi bor projekt nem csak annyi, hogy közösen készítjük a bort, hanem, hogy lehetőséget adunk magunknak és a többi csatlakozónak, hogy átérezhessék milyen elképesztő munkával és felelősséggel jár bort készíteni. Az ismeret megszerzésének végeredménye a saját készítésű “közösségi bor”.

A közösség “szövetkezeti” alapon működik, a kezdőtőkét együtt teszik be a közös kasszába. A közösen összeadott pénzből finanszírozzuk a bor készítések költségeit, egy valódi vállalkozás mintájára. A közösség a bor megszületéséig minden fontos döntésben közösen határoz, ennek tere a rendszeres taggyűlés. A tagok tetszőlegesen szállhatnak bele anyagilag a projektbe, és a betett indulótőke arányában osztoznak a megszülető borokból.

kozosseg1.jpg

A 2013-ban indult kezdeményezés alapgondolatát az adta, hogy az elmúlt évek során a borkóstolás kultúrája igencsak elterjedt, hiszen kóstolni mindenki tud, de a borkészítés folyamata csak kevesek számára ismert. A közösség szövetkezeti alapon működik. Az elméleti oktatás mellett a projektek során évente 5-8 alkalommal zajlik terepmunka kezdve a metszéssel, később zöldmunkákkal, majd a szüret, a készülő bor kezelése, végül a palackozás. Mindez Magyarország különböző bortermő vidékein, szakértő, aktív borászok bevonásával, az ő szakmai irányításuk alatt, erőforrásaik segítségével valósul meg.

Bár a metszés március első hétvégéjén elkezdődött, a 2019-es projektekre még nem késő jelentkezni, a Közösségi Bor Facebook oldalán követhetőek az egyes események időpontjai:

  • Chardonnay pezsgő Etyeken, a Nádas Borműhelynél, Nádas Szilárd irányítása alatt (metszés időpontja: március 1.)
  • Pécsi Rajnai Rizling Hosszúhetényben a Szabó Pincében Szabó Zoli irányításával (metszés időpontja: március 2.)
  • Tokaji Furmint Tállyán, a Szűcs Pincészetben, Szűcs Feri segítségével (metszés időpontja: március 9.)
  • Pécsi Kékfrankos Mohácson, a Planina Borházzal közösen, Horváth Zoltán iránymutatásával (metszés időpontja: március 15.)
  • Tolnai Siller Pakson, a Mayer Pincében, Mayer Antal szakmai vezetése alatt (metszés időpontja: március 15.)
  • Káli Chardonnay Szentbékkállán, Istvándy Jenő Pincészetében, Istvándi Tamás vezetésével(metszés időpontja: március 23.)

Akit közelebbről érdekel ez a lehetőség, keresse a programot az említett Facebook oldalon.  Jómagam azt gondolom, ez a közösségi történet nem feltétlenül való mindenkinek, a magányos farkasok talán idegenkednek tőle. De az is igaz, hogy indulásként, amíg egyáltalán megtudjuk, valóban érdekel-e ez a világ minket, nagyon is jó lehetőség, tanulhatunk, okosodhatunk, és bármikor elakadnánk, van aki segítsen. 

A bejegyzés trackback címe:

https://grundstudio.blog.hu/api/trackback/id/tr9514689280

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása