Grund Studio

De hová tűntek a zenészek?

2021. január 12. - Gyökösi Attila

Ez a vírushelyzet és különösen a második hullám, amiben élünk épp, hozott néhány felismerést, vagy inkább kérdést. Ez az a kérdés, amit rögtön le is lőttünk a poszt címadásával, de azért a továbbiakban kifejtjük kicsit bővebben is.

hovatunt1.jpg

Aki esetleg még nem ismerne minket, annak elöljáróban elmondjuk, hogy a Grund Stúdiót alapvetően vlogvideók, és beszélgetős műsorok rögzítésére alapítottuk, különös tekintettel a borokhoz, azok fogyasztásához, készítéséhez kapcsolódó műsor- és videóötletekkel. De azért nyilván nem múltak el nyomtalanul a klubkoncert.com-os évek (merthogy a stúdió előtt pár évig a klubkoncert.com portált és blogot írtam), tehát úgy indultunk neki, hogy azért jöhetnek ide majd kisebb zenei produkciók is, főképp persze akusztikus, afféle session verzióban. Ezek hanganyagának rögzítéséhez lett megfelelő hangpult és azért akad néhány mikrofon is. Bónuszként pedig mindezt videón is megörökíthetjük ha kell. Ha úgy nézzük, akár kész is lehet a Youtube-ra feltölthető session videó.

Tehát ez volt a kiindulás.

Persze a vírushelyzet rendesen belekavart ebbe az elképzelésbe, ugyanakkor az is igaz, hogy ez a stúdiós, felvétel készítős pont az a szegmens, ami akár nyertese is lehetne ennek – a valódi, élő fellépések elmaradásával járó – helyzetnek. Ehhez képest már a tavalyi, első hullám alatt is érdekes felismerés volt, hogy az általunk ismert zenészek valahogy eltűntek. Tudjuk, egy kisebb részük a megélhetésüket biztosító rendszeresebb koncertek, fellépések kiesése miatt nem tudta tovább fenntartani a fővárosi albérletét, és hazaköltözött vidékre. Egy másik csoportot alkottak azok, akik a fennmaradásuk érdekében elvállaltak mindenféle időigényes/fárasztó munkát. Például ételfutárnak álltak, magunk is futottunk ilyen szerepkörben olyan ismert zenészbe, akinél ez azért minket is meglepett.

A fennmaradó csoport azonban mintha zenészből „polgár” üzemmódra váltott volna át. Ők azok, akiknek amúgy is volt civil munkahelyük, ami a vírushelyzet miatt sem szűnt meg. Viszont mintha a történések átkattintották volna bennük a »tücsök/hangya« kapcsolót, és innentől a zenei produkciójuk valahogy a háttérbe került, olyannyira, hogy egy-egy ilyen »csináljunk valamilyen session videót vagy más érdekes produkciót« felvetésre mindenféle kitérő, vagy eleve elutasító választ adtak.

Ami számomra, mint NEM zenész, de azért a művészeteket sokra tartó figura számára nagyon is fura. Hát mikor  alkosson a zenészféle ember, mikor csináljunk bármilyen művészi-zenés produkciót, ha nem akkor, amikor élő zenélésre esély sincs?

Igaz, az, hogy sokadikként feltöltsünk valamit a videómegosztókra, ami a 12 egy tucat kategória, valóban nem feltétlenül indokolt lépés. De az általam említett esetekben még addig sem jutottunk el, hogy agyaljunk egyet azon, milyen produkciót volna érdemes összeraknunk. Ez nekem valahogy furcsa. Szóval innen jött ennek a rövidke posztnak a címe. Az érdekes amúgy az, hogy egy jóideje Londonban élő zenész cimborával cseteltem épp, és ő ugyanezt tapasztalja/érzi ott is. (Igazából ez indított ennek a írásnak a megszülésére.) Valami megváltozott. Mintha a zenészek maguk is lemondtak volna zenéjükről, a zene fontosságáról. 

hovatunt2.jpg

Van azért, aki kihasználja a lehetőséget...

Mielőtt bárki megjegyezné, elismerem, ez az egész nem nevezhető afféle reprezentatív felmérésnek, esetünkben zömében arra az általunk ismert fiatal zenészközösségre épül, akik az elmúlt mondjuk 5-6 évben kezdték a zenészi pályájukat.

De akárhogy is, a végeredmény az, hogy most, amikor pedig igazából épp kihasználni kéne a Covid helyzetet, nem szenvedni tőle, folyamatosan azt érzem, valahogy eltűnt a zenészekből a közlési, alkotási vágy is. Ami pedig talán a legfontosabb és a legállandóbb kéne legyen egy művész esetében.

 

 *A poszt nyitóképe a tavaszi Covid utáni első Gereben Zita koncerten készült, nyilván csak illusztrációként raktuk a posztba. (Zita például pont nem tűnt el, dolgoznak most is a zenekarral.)

A bejegyzés trackback címe:

https://grundstudio.blog.hu/api/trackback/id/tr5116385164

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása