Grund Studio

Nektek van-e törzshelyetek?

2020. augusztus 09. - Gyökösi Attila

Anno, középiskolás koromban sokat töprengtem azon, hogy ha felnövök, mindenképp lesz egy igazi, hamisítatlan törzshelyem, vagyis kedvenc kocsmám. Akkoriban ment a tévében a Cheers, ami ugye minden kocsmás-törzshelyes sorozatok őse. És hát nagyon magával ragadott a minden este, munka után összejövő barátok idealizált világa. Persze a dolgok ritkán alakulnak pontosan úgy, ahogy diákként eltervezzük. Mindenesetre valami azért sikerült a tervekből, és időszakosan volt egy-egy kedvenc hely, de mióta a bulinegyed ikonikus helye, a GMK megszűnt, törzshely nélkül maradtam.

z5.jpg

Egy nemrég nyílott hely kapcsán merült fel bennem, hogy ez a hiány most végre akár kitöltésre is kerülhet.

Tudjuk, borbárok terén igazából elég jó a felhozatal manapság, legalábbis Budapesten mindenképp. Van köztük mindenféle, puccos, elegáns, nagyvilágias és csendben elbújós egyaránt. Ebbe a mezőnybe érkezett meg pár hónapja (elvileg pont a vírushelyzet közepén) a Zengő borbár. A kies nyolcadik kerületben, a Krúdy Gyula utcában néhány hasonszőrű hely között megbúvó pinceborozót egy régebbi ismerősöm nyitotta néhány barátjával. Ha régi barátságból és szakma iránti szeretetből születik egy bár, az mindig jó előjel, ha pedig még egy olyan viszontagságos időszak is edzi a megvalósítást, mint 2020 tavasza, akkor valószínűleg tényleg erősek az alapok. E légkörben váltotta valóra a három ötletgazda a régi álmát, és nyitották meg a Zengő Bárt.

Aki ismeri az alapítókat, vagy már volt a csapathoz köthető Cult In Glass rendezvényeken, tudja, hogy a szervezők szívügye a jó italok és a kötetlen laza hangulat találkozása, e barátságnak pedig végre állandó helyet is tudnak adni. Ahogy a fentiekből már sejthető, a Zengő kínálatában markáns hangsúlyt kapnak a csak kevés helyen fellelhető, vagy a szinte egyáltalán nem kapható borok. Ennek jegyében csemegézhetünk a 22 magyar borvidék borlapokon csak ritkán látható tételeiből, sőt, múzeális darabjaiból.

Ha valaki mégsem bor mellett sztorizna szívesen a rég nem látott barátokkal, az egész korrekt rövidital választékra lelhet, ami meglehetősen szimpatikusan lett összeválogatva, igazából magam is hasonló palettát raktam volna össze. Sörök frontján sem vészes a helyzet, a korsókba a Budapesten csapon ritkán megtalálható BAZ Beer kerülhet. Ezek mellé dukál pár finom falat is: a zengő étlapján hidegtálakat találunk, kizárólag magas minőségű, hazai- és külföldi kistermelők folyamatosan változó termékkínálatából összeállítva, friss, kovászolt kenyérrel körítve. Persze nem kötelező kalandozni az ízekben, egy laza fröccsözéssel vagy sörözéssel egybekötött baráti beszélgetéshez is jó helyen jár a vendég, sőt, ha épp valakinek nincs ideje beülni, de kortyolna egyet a kedvenc borából, akkor elvitelre is kérhet a teljes, több mint 200 tételre rúgó választékból, legyen az bármelyik ritkaság, vagy épp muzeális palack. Ez ügyben senki se legyen szégyellős, bátran lehet kérdezni a személyzettől. Apropó, személyzet: Egy törzshely esetében nyilván őrülten fontos, hogy a személyzet jó legyen, legalábbis passzoljon az elvárásainkhoz, barátságos, sőt, baráti légkört tudjanak teremteni. A Zengő stábja pedig épp ilyen!

Eddig vagy három alkalommal jártam a Zengőben, és érik a dolog, hogy akár törzshellyé is váljon. Az adottságai mindenesetre megvannak hozzá. Ha valaki esetleg épp most határozná el, hogy kipróbálja a Zengő borbárt, a mostani hétvégén remek alkalmat és apropót talál hozzá:

A mostani (2020.08.14-15. péntek-szombat) hétvégén a bárban az azt létrehozó csapat egy „nyílt hétvégét” rendez, számtalan speciális, érdekes kóstolóval, zenés/koncertes programokkal.

Az esemény részletei ezen a Facebook eventen olvashatóak.

Részemről mindenképp javaslom az erre ellátogatást. Még abban az esetben is, ha nektek amúgy már van kedvenc törzshelyetek. Biztos, hogy tetszeni fog a Zengő, ebben a két napban pedig a sokféle program között lesz számotokra érdekes is.  

A bejegyzés trackback címe:

https://grundstudio.blog.hu/api/trackback/id/tr4116119480

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása