Írások borokról és zenéről. Mi másról volna érdemes írni?

Karácsony és borszentelés

2019/12/28. - írta: GyökösiAttila

Az ünnepi asztalokon most vélhetően sokfelé található bor is. Bár a téma ismerői manapság úgy vélik, hogy Jézus életében aligha ivott erjesztett bort, még az utolsó vacsorán - ami ugye páskavacsora volt - is erjesztetlen szőlőlé kerülhetett a poharakba. Ettől függetlenül a kereszténység egyik legnagyobb ünnepe, az épp Jézus születéséhez kötődő karácsony mára már nemigen képzelhető el bor nélkül. 

janosnap.jpg

Tovább Szólj hozzá!

2020 az 'organikus' borok éve lesz?

2019/12/26. - írta: GyökösiAttila

Ez az írás pont egy éve született, akkor még a 2019. évre ráhangolódásul. Azóta történt pár dolog, mi is jobban megismertük ezeket a termelési módokat, úgy tűnik, a téma aktualitásából nem sokat veszített. Sőt! Néhány éve már itthon is egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a bioborok. Egyre többet hallani róluk szakmai konferenciákon, de már a borkedvelők között is téma kezd lenni ez a műfaj. Hogy a biobor pontosan mi is? A klasszikus meghatározás szerint bio az a termelő, aki éjszaka permetez. :) Na jó, a dolog valójában ennél azért sokkal komolyabb és persze összetettebb is.

naturalwine.jpg

Tovább Szólj hozzá!

Brian és a bor

2019/12/25. - írta: GyökösiAttila

Így karácsony idején talán nem árt egy kis történelmi távlatokba nyúló ki- vagyis visszatekintés. Az általam épp a napokban újranézett, Brian életét feldolgozó utolérhetetlen eposz „mit adtak nekünk a rómaiak” részéből tudjuk, sok más között a bort is a rómaiaknak köszönhették a judeaiak.

regibor.jpg

Tovább 2 komment

Egri bikavér karácsonyra

2019/12/14. - írta: GyökösiAttila

Az egri bikavér a legismertebb magyar házasított bor, így karácsonykor is sokak asztalára kerül belőle egy-egy palack. A kékfrankos alapú cuvée sokszínűsége miatt remekül párosítható az ünnepi fogásokkal, legyenek azok tradicionális vagy modern receptek, de a top tételeket önmagukban a legnagyobb élmény kóstolni.

faceeg3.jpg

Tovább Szólj hozzá!

Z nap Pécsett

2019/12/11. - írta: Virágh György

Mintha egy nagy levegőt vettem volna a pesti, mintegy futószalagon haladó borkóstolók-locsolások után. Valahogy így éreztem magam, amikor lejutottunk a nem is olyan közel elhelyezkedő Pécsre. Tágas, nagy rendezvényteremben jó megvilágítás alatt sorakoztak egymás mellett a kiállítói standok, és még az esemény vége felé sem éreztem tömegnyomort, sőt. (Pedig nem voltak kevesen!) Igaz, a szekszárdi kiállítók egy pincében voltak, valamint a Zé Feszt résztvevői is, de valahogy izgalmasabb is volt így, a nagytermes kóstolók mellett néha lebotorkálni a jutalomért.

face15.jpg

Tovább Szólj hozzá!

Az aszú (hó-)napja

2019/12/09. - írta: GyökösiAttila

Ez a poszt valójában a tavalyi #aszuday alkalmából született, eredetileg még a régi blogon, a Barbwine blogon jelent meg. Most viszont újra hasznosítjuk, némi aktuális kiegészítésekkel a végén. Vágjunk is bele:

Aki hozzám hasonlóan rendelkezik emlékekkel még a rendszerváltozás előttről, az talán emlékszik arra is, hogy a tokaji aszúnak akkoriban talán még a mainál is nagyobb respektje volt. A téliszalámi mellett a másik olyan országimázs termék volt, amely határainkon túl is ismertségnek örvendett. Apám mindig tartott itthon tokaji aszút, az akkoriban használatos palackcímkéket talán még most is le tudnám rajzolni. Én persze még nem ittam bort, de azért kóstoltam néha, és meg kell mondjam, azok az aszúk bizony nem voltak igazán finomak, valahogy sosem értettem, miért is van ekkora »hype« körülöttük. (Oké, igazából ezt a kifejezést sem ismertük még akkor.)

Bennem ki is alakult egy óvatos, de meglehetősen sokáig élő távolságtartás ezzel a borfajtával szemben. Rendben, azért az elmúlt években már gondoltam, hogy az igazi aszúk alighanem finomabbak, de valahogy mégsem kóstoltam aszút sok-sok éven át.

aszu8.jpg

Tovább Szólj hozzá!

Öt évszázad és rengeteg cukor...

2019/12/05. - írta: GyökösiAttila

Alighanem azok a legjobb posztjaink, amelyeket ketten írunk. Kétféle nézőpont, kétféle hozzáértés, kétféle tanulság. Mindezt ráadásul egy poszt áráért adjuk. Kihagyhatatlan ajánlat, azt gondolom. Ezt az írást is ketten követtük el, a meghatározóbb szerző persze Virágh György, aki nálam kicsinyt jobban ért a borokhoz. Valljuk be, egy borokról szóló posztnál ez nem hátrány.

Mindenesetre azért én is itt vagyok ellensúlynak. Vágjunk is bele, Gyuri kezd:

hetsz7.jpg

Tovább Szólj hozzá!

Itt a Cabernet Franc Nap!

2019/12/03. - írta: GyökösiAttila

A Cabernet Franc vagy Cabernet Frank mára világfajtának tekinthető. Rendszertanilag a szőlőfélék (Vitaceae) családjába, a bortermő szőlőkhöz (Vitis vinifera) tartozó vörösborszőlő, nemzetközi besorolás szerint a „nagy” kékszőlő fajták egyike. Nagyon jól alkalmazkodó fajta: hűvös, kontinentális, szubmediterrán éghajlati viszonyok között is szépen terem, ugyanakkor az eltérő termőterületeken képes teljesen más arcát mutatni.

És 2015 óta van világnapja is, méghozzá december 4-én.

cab-franc-internal-new.jpg

Tovább Szólj hozzá!

Villány, terroir és rengeteg vörösbor

2019/11/24. - írta: GyökösiAttila

A cabernet franc világfajta, mégis viszonylag kevés helyen jelenik meg önálló borként. A Villányi borvidék az egyik (ha nem a legfontosabb!) ezek közül. Idén második alkalommal vehettem részt - a Pécsi Borozó magazin meghívására - a Villányban immár ötödik alkalommal megrendezett Franc&Franc konferencián, amely egy, a Cabernet Franc köré szerveződő szakmai fórum. Míg tavaly nemzetközi kitekintés volt a meghatározó téma, idén a terroir jelentősége köré szerveződtek az előadások és kóstolók. Idén Wirth Gabriella tartott velem, az alábbiakban az ő benyomásait olvashatjátok:

p5.jpg

Tovább Szólj hozzá!

De miért járjunk borkóstolókra?

2019/11/17. - írta: GyökösiAttila

A hétvégén a Winelovers szervezte Bordói November kóstolón jártunk, a mostanában megszokott Corintihiában. Nem volt eltervezett a látogatás, de miután délelőtt forgattunk (karácsonyos borbemutató videókat), és 'Borkeksz' Gabi innen ment tovább a kóstolóra, hát vele tartottam. És azt kell mondjam, nem bántam meg, egy egész jó hangulatú és jó felhozatalú kóstolón találtam magam. Érzésre (nem néztem meg a kiállítók jegyzékét) több, érdekesebb résztvevő borászatot felvonultató eseménynek bizonyult az idén látogatott korábbi Winelovers kóstolóknál. 

bord3.jpg

Tovább Szólj hozzá!