Grund Studio

A saját bor…

2019. október 01. - GyökösiAttila

Aki valamelyest követi az oldalaink, már kiszúrhatta, hogy összeszűrtük a levet az októberi, immáron 7. Glass Of Jazz szervezőjével, Dávid Dániellel. Őt még a korábbi boros projektünk (a BarbWine) kapcsán ismertük meg, tavaly még Barbival részt vettünk az egyik rendezvényén, ahol Barbi kedvenc Francois pezsgőit kóstoltattuk. A kapcsolat aztán megmaradt, és a legújabb Glass of Jazz kapcsán felvetődött, hogy a programra ráhangolásként akár forgathatnánk minden résztvevővel (mármint borászattal, gasztro- és zenei résztvevővel) egy-egy bemutató videócskát. Így is lett, ezek szépen sorban kerülnek is fel az esemény Facebook oldalára.

71517377_431951344106970_5666947268167598080_n.jpg

Most azonban nem erről szeretnék írni, hanem az októberi esemény egy másik, szintén új eleméről. Ez pedig a bor. Már persze nem csak úgy általában, hiszen ez egy borkóstoló sorozat, tehát bor épp volt korábban is. A konkrét újdonság az, hogy immáron van a Glass Of Jazz rendezvénynek saját címkét viselő bora is!

Ennek bemutatóján jártunk a rendezvény helyszínét is biztosító Budapest Jazz Clubban. A bemutatón Dani és szervezőtársa, Németh Richárd mesélt a rendezvényről, a miértekről és a hogyanokról. Arról, hogy a mára igencsak sűrű borkóstoló és borest választékban hogy sikerült megkapaszkodnia a rendezvényüknek, és persze arról is, hogy bár bíztak a sikerében, de azért azt, hogy ez immáron évente háromszor megrendezésre kerülő, mondhatni fix eseménnyé válik, szóval arra azért az induláskor nem vettek volna mérget. Erről egyébként Dani beszél is az említett videókban, nézzétek meg őket az esemény oldalán.

A sok beszéd mellett volt persze zene is. Ennek a sorozatnak nem véletlenül helyszíne a BJC. A Glass of Jazz különlegessége, hogy a borok kóstolása mellett neves előadók teljes, egész estés koncertjét is meghallgathatjuk. Ezen az estén Zolbert játszik majd az egybegyűlteknek. Méghozzá egy komoly méretű zenekar kíséri őt és szaxofonját. Ilyen felállásban még nem is hallhatta a budapesti közönség, szóval mindenképp emlékezetes koncertnek ígérkezik. A Zolberttel készült Glass of Jazz videóban sok más mellett ez is elhangzik, akár meg is nézhetitek ezt is. (Nekünk is mesélt erről, de játszott is, igazán Zolbertesen, bár sajna csak röviden.)

Aztán persze szóba kerültek az októberi Glass of Jazz bort kóstoltató kiállítói is, amelyek között – mint ezen a rendezvényen már megszokhattuk – a kisebb pincészetek ritkábban kóstolható tételei mellett 1-1 nagy pincészet (most például Kamocsay Ákos) borai is ízlelhetőek lesznek, némi összehasonlításra is alkalmat adva ezzel a különböző méretű pincészetek borai között. A kiállítók között ott lesz Joó Tamás is, aki bemutatta a rendezvényre szánt borait. Mesélt a fajtákról, a készítésükről, ahogy már azt egy borász általában tenni szokta ilyen alkalmakkor.

A számomra érdekesebb rész viszont csak ezután jött. Az persze sejthető volt, hogy ezt a bort nem az otthoni fürdőszobában készítette Dani, azt pedig tudom róla, hogy bár borkereskedelemmel foglalkozik, de szőlője és pincészete egyelőre még nincs. A saját bor megalkotásában épp Joó Tamás személyében talált partnerre. Az első Glass Of Jazz címkét viselő bor így a Joó pincészet siklósi cuvée-je lett. A Portugeiser, Kékfrankos és Blauburger házasításából született borról Tamás beszélt. (Dani még közbevetette gyorsan, hogy egy amolyan »bistro« kategóriájú, csavarzáras, némi érési potenciált tartogató, de alapvetően friss fogyasztásra szánt bort keresett.)

Innen már tényleg Tamás következett: Megtudhattuk, hogy Dani igazából épp jó húrokat pengetett nála, egy ideje amúgy is készült egy ilyen jellegű bor alkotására. A cuvée megalkotása némi ötletelés eredménye volt, az eredmény viszont igazolta az elképzeléseket. A mindössze 600 palacknyi bor 2018 évi szüretből származik, igencsak friss és gyümölcsös. Mi persze megkóstolhattuk, egy igazán kellemes, pici hűtést megháláló, fesztelen, laza és vibráló (szóval a jazzhez épp passzoló) igazi villányi jellegű bort ízlelhettünk.  

A Glass of Jazz bor beszerzése persze nem lesz épp egyszerű, egyelőre néhány kiemelt étteremben és vinotékában találhatunk rá. Mindenesetre aki igazán biztosra akar menni, látogasson el október 24-én a 7. Glass of Jazz rendezvényre, ahol vélhetően ez a bor is felbukkan... 

Ui.:

Dani megosztotta velünk abbeli tervét is, hogy innentől szeretné rendszeressé tenni a saját bor intézményét. Persze – épp ahogy a rendezvényein is megszokhattuk – minden ilyen tétel különbözni fog a korábbiaktól, máshonnan származó és más fajtából készült borokból áll majd az így születő sorozat.

A bejegyzés trackback címe:

https://grundstudio.blog.hu/api/trackback/id/tr1015187002

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása