Grund Studio

2020 az 'organikus' borok éve lesz?

2019. december 26. - GyökösiAttila

Ez az írás pont egy éve született, akkor még a 2019. évre ráhangolódásul. Azóta történt pár dolog, mi is jobban megismertük ezeket a termelési módokat, úgy tűnik, a téma aktualitásából nem sokat veszített. Sőt! Néhány éve már itthon is egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a bioborok. Egyre többet hallani róluk szakmai konferenciákon, de már a borkedvelők között is téma kezd lenni ez a műfaj. Hogy a biobor pontosan mi is? A klasszikus meghatározás szerint bio az a termelő, aki éjszaka permetez. :) Na jó, a dolog valójában ennél azért sokkal komolyabb és persze összetettebb is.

naturalwine.jpg

Az talán természetes, hogy a bio meghatározás a vegyszermentességet jelöli. De a borkészítés esetében ez igazából csak a jéghegy csúcsa. A hangsúly a természetes módszerekkel folytatott szőlőművelésen van. A vegyszermentesség célját a megelőzéssel, a termelés teljes átgondolásával lehet a legjobban megalapozni. A legfontosabb alapelv egyfajta harmonikus állapot kialakítása, a korszerű előrejelzési módszerek alkalmazása, a megelőzés, valamint - ha mégis beüt a baj, és szükségessé válik - a biológiai védelem. Az igazi organikus szőlőtermesztés már a telepítéskor kezdődik, a földmunka és a fajták kiválasztása az első fontos lépés. Épp ezért a bio vagy organikus borok alapanyaga leginkább új telepítésekből származik. 

A biotermelés és a -gazdálkodási mód a növényvédelem vegyszeres módszerei mellett tiltja a műtrágyák, a növekedés szabályozók és a génmanipulációval előállított szaporító anyagok bármilyen alkalmazását. Egy biogazdaságban csak a természetes anyagok jöhetnek számításba. Maga a termelés így lényegesen eltér a bevált, magas termésátlagokat eredményező, intenzív termelési módoktól.

Jó. De akkor most bio vagy organikus?

Maga a meghatározás fontos. Ahogy a vegetarianizmus sem egyenlő a vegánsággal, úgy a bio termelésű borok esetében is lehetnek különböző fokozatok. Különösen a nyugat-európai országokban, az USA-ban és Ausztráliában egyre népszerűbb az úgynevezett natural wine.

Nézzük, mit is jelent ez pontosan és mi a megfelelő magyar jelentés?

A bio és az organikus elviekben teljesen ugyanazt jelenti. Az utóbbi inkább a mára kicsit túlhasznált, kiüresedett tartalmú bio fogalom miatt került előtérbe és egyszerűen azt jelenti, hogy az adott termék vegyszermentes forrásból származik. Az organikus gazdálkodásból kikerülő boralapanyag (vagyis szőlő) termelésekor tehát nem használnak gyom- és rovarirtót, felszívódó gombaölő és egyéb szintetikus szereket, műtrágyát.

Ha szőlőt - mármint gyümölcsöt - szeretnénk enni, itt rendben is lenne a dolog. Azonban a bor esetében kicsit összetettebb a kérdés. A bor készítésekor használhatnak borélesztőket, ami megint csak lehet sokféle. Alkalmazhatnak továbbá derítőszereket (például ásványi eredetűeket vagy épp állati eredetű fehérjeport). Az igazi organikus megjelölés esetében természetesen ezen összetevőkre is figyelemmel kell lenni. (Sőt, az sem közömbös, honnan is származnak ezek az anyagok, sokak szerint a tájjelleg azt is jelenti, hogy minden ilyen segédanyag is helyből kerül ki.)

Az említett külföldi natural wine terminológia ráadásul sok esetben olyan borokat jelöl, amelyek organikus forrásból származó szőlőből spontán erjedve készülnek, ráadásul kén nélkül vagy csak minimális kén hozzáadásával, szinte beavatkozás mentesen. Itt a bor szinte tényleg magától születik. Ez nem egyszerű feladat, ilyen szintig itthon csak néhány pincészet jutott el, de bizonyos, hogy ezek száma folyamatosan emelkedni fog.

És hogy lesz-e és mikor áttörés ezen a területen? Az bizonyos, hogy külföldön, különösen Nyugat-Európában gombamód szaporodnak az ilyen borokat kínáló helyek, és a kereskedésekben is egyre nagyobb az organikus vagy natural borok számára fenntartott polcok száma.

Az is fontos adalék a történethez, hogy Magyarország szőlőtermesztésének ökológiai adottságai kedvezőek a környezetkímélő és az ökológiai szőlőtermesztésre. A Kárpát-medence időjárási szélsőségektől védettebb klímája jó alapfeltételeket biztosít. (Ez persze afféle "klasszikus" állítás, az elmúlt évek tapasztalatai birtokában érdemes megjegyezni, hogy az éghajlat változása megkavarhatja a dolgokat.) A rezisztens fajták lehetővé teszik a biológiai növényvédelmet. A hazai bio (öko) szőlőtermesztés és borászat előírásai általánosságban szigorúbbak, mint az Európai Unió vonatkozó szabályzata. Tehát az alapok megvannak, mindazonáltal nem tartjuk valószínűnek, hogy itthon ez egy-két éven belül háttérbe szoríthatná a hagyományos (ami ebben az esetben persze épp hogy a modernebb eljárást jelenti…) termelési módszereket.

A ti véleményetek mi ezekről az organikus borokról? Ti keresitek ezeket? Egyáltalán számít a választásotokban egy ilyen jelölés a palackcímkén? Osszátok meg velünk itt alul, vagy a Facebook oldalunkon  kommentben is akár.

A bejegyzés trackback címe:

https://grundstudio.blog.hu/api/trackback/id/tr3414689292

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

XII.Hadosztály 2020.02.27. 21:04:51

Konzervatív borfogyasztó vagyok - nem szeretem a bio/organikus borokat. Biztosan azért, mert amihez eddig szerencsém volt, egy-két kivételtől eltekintve az maximum az iható kategóriát súrolta, de pl a hazai műfaj (egyik) pápájának tartott Weninger organikus borai nálam eddig kivétel nélkül lefolyó pozitív minősítést kaptak. :)
Szóval nem, nem keresem őket, sőt, inkább kerülöm. Ha valahol sikerül kóstolni, az rendben van, de pénzt nem adok érte.
süti beállítások módosítása