Grund Studio

Semillon - az új kedvenc

2018. május 15. - GyökösiAttila

Legutóbbi videónkban a Katona Borház Semillon boráról meséltünk. Persze egy videó keretei szűkösek, legalábbis ha nem akarunk túl hosszan értekezni benne, így messze nem sikerült mindent elmondanunk erről a szőlőről és erről a borról, ami az eszünkbe jutott. Szerencsére itt, a blogon van mód kiegészíteni ezt.

semi1_jpg.png

Nézzük először magát a szőlőfajtát.

A Semillon egy francia fajta, hazánkban elég ritka, leginkább még a Dél-Balatoni borvidéken találkozhatunk vele. A fajta Franciaországon kívül még Ausztráliában is nagy területeken terem, azonban Bordeaux-ban a Sauvignon, Ausztráliában a Chardonnay árnyékában messze nem kap olyan figyelmet, mint amekkorát jelentősége okán megérdemelne. Az alapvetően száraz Semillon rendszerint széles, kövér bor gyenge savakkal és lanolinos karakterrel. Pont ez teszi a meglehetősen markáns Sauvignon fajta ideális házastársává a fehér Bordeaux-i cuvéekben. Ha Bordeaux édes borairól, a Sauternes-ről és társairól esik szó, kétség nem férhet a Semillon jelentőségéhez. Megfelelő körülmények között (magasabb reggeli pára, hosszú délutáni napsütés) a Semillon-t könnyen megtámadja a nemes rothadás, ami nélkülözhetetlen az errefelé készülő, fényűzően gazdag, aranyszínű, mézes ízvilágú borok születésében.

Ugyanakkor fontos elmondani, hogy a fajta sokoldalú, például a hűvösebb Nyugat-Ausztráliában, Új-Zélandon és Washington államban a Semillon intenzívebben gyümölcsös, ugyanakkor zöldebb bort ad.

Ez utóbbi mondat lehet a kulcsa az általunk kóstolt, Katonáéktól érkezett bornak is. Azt tudni lehet, ezt el is mondtuk a videóban, hogy ez egy kifejezetten korai szüret volt (szeptember eleji) és ez bizony nagyon is friss és citrusos, zöldes jegyeket hozott magával az elkészült borba. Erre a fajtára különösen jellemző, hogy a különböző érettségi szinteken nagyon eltérő jellegzetességeket mutat. A Katona Borház ezzel a korai szürettel egy kifejezetten friss, fiatal, könnyen iható bort kívánt létrehozni, és ez sikerült is nekik.

Ez a 2017-es bor egy öt éves telepítés második szürete volt. Nem csak a bor fiatal tehát, hanem maga az ültetvény is. A bor gyümölcsös frissességét és fiatalságát a 100% reduktív érlelés, némi szénsav, és francia fajélesztő használata is segített kiemelni. Katonáék elképzelése jó volt, az eredmény tükrözte a várakozásokat. Ez a nálunk még kevéssé ismert szőlőfajta esetükben nagyon más jellegű borhoz szolgál alapanyagul, mint a bevezetőben említett francia termőterületen, de jól van ez így, ez a bor mindenképp megérdemli a figyelmet.

Ha már így alakult, pár mondatot szólunk a bort létrehozó pincészetről is.

A Katona Borház Kft. 1996 őszén alakult, meglévő családi hagyományokat élesztett újjá. A pincészet jelenleg 45 hektáron termeszt szőlőt a Balaton déli oldalán, a Balatonboglári Borvidéken, 2006 óta pedig 1 hektárt művelnek Tokaj Hegyalján is.

A szüretet követően a szőlőt a boglári pincészetben dolgozzák fel és érlelik a palackozásig, de a borok egy részét budafoki pincénkbe is szállítják érlelésre és itt történik a palackozás is. Fehér-, rosé- és vörösboraikat reduktív körülmények között leginkább acéltartályokban tárolják, de emellett készülnek borok 225 literes barrique es 500 literes ászokhordókban is. A borászatunk munkájában fontos szerepet tölt be immár a második generáció, azaz a család fiatalabb tagjai is itt dolgoznak, és bizony sokszor új színt visznek a vállalkozás életébe, ahol a modern technológia és a fiatalos látásmód jól összefér a hagyományokkal.

Az itt készült borok a nyári napsugarat, az aranyló fürtöket, a tavaszi friss erőt és a termékeny földet rejtik palackba. Az eredmény: tiszta, gyümölcs ízű, zamatos borok, finom savtartalommal.

Mindenképp ajánljuk a megkóstolásukat.

A bejegyzés trackback címe:

https://grundstudio.blog.hu/api/trackback/id/tr1414689392

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása