Grund Studio

Az év bortermelője 2018-ban: Balla Géza

2018. december 05. - GyökösiAttila

Az igazán látványosra felújított Duna-parti Ybl házba voltunk hivatalosak ma, ahol egy sajtótájékoztató keretében kihirdették a Magyar Bor Akadémia által gondozott „Év Bortermelője Magyarországon 2018” cím nyertesét. Ahogy azt korábban írtuk, az idei döntősök igencsak megnehezítették a zsűri helyzetét, az öt utolsó körbe került borász közül valóban nehéz lehetett győztest hirdetni, igazából egy ötfelé megosztott díj sem lett volna éppen ok nélküli…

balla-geza.jpg

Ezt egyébként hallhattuk is a győztes kihirdetését felvezető tájékoztatóban. Mind az öt jelölt igazán sokat tett a borkultúráért, és mindegyikük mellett találhattunk olyan plusz érvet is, amely mellettük szólt. Tudni kell, hogy ez a díj nem egy bor kiváló minőségének elismerését jelenti, hanem a nyertes bortermelő több éven át tartó, kiemelkedő teljesítményéért, borainak állandó kiváló minőségéért, azok hazai és külföldi sikereiért, a borszakmáért tett erőfeszítéseiért adományozható. Ez tehát a magyar borászok által elnyerhető legrangosabb hazai kitüntetés.

A győztes kihirdetése előtt még egy rövid kóstolót is rendeztek a vendégeknek, ahol az öt borász bemutathatta egy-egy borát, és mesélhetett a történetéről. Úgy adódott, hogy három olaszrizlinget, és két cabernet franc-ot kóstolhattunk (utóbbiak egyike igazából egy cuvée volt).

borok1.jpg

A kóstoló sorrendben így nézett ki:

Jásdi István egy csopaki olaszrizlinget hozott nekünk. Figula Mihály és Borbély Tamás egy-egy dűlőszelektált olaszrizlinget, Balla Géza egy 2015-ös cabernet franc-ot Koch Csaba pedig egy 2012-es villányi Csanád cuvée-t mutatott. Röviden el is mesélték, melyik borról mit érdemes tudni, hogyan és milyen körülmények között születtek. Erről majd – akár minden borról külön-külön – forgatunk is jövőre egy-egy videót.

Bár a kóstolók alapesetben igazán érdekes részei szoktak lenni a hasonló programoknak, most hamar túlestünk rajtuk, hiszen a nap és a program fő attrakciója következett, a nyertes bejelentése. Ez egy rövid felvezetés után meg is történt.

A 2018. Év Bortermelője díj nyertese nem más, mint az Arad-hegyaljai borvidékről érkezett Balla Géza!  

A bejelentést persze taps kísérte, ezután Balla Géza köszönőbeszéde következett volna. Azonban ez végül igazán rövid lett, a nyertest láthatóan annyira meghatotta az eredmény, hogy komolyan kellett neki egy kis idő, meg egy pohár víz, amíg megtalálta a hangját…

Balla Gézáról az alábbiakat írtuk korábbi posztunkban:

"Érdekesség, hogy a díj 28 éves történetében először került be határon túli történelmi borvidékről borász a jelöltek közé. Ő Balla Géza, akiről - többek között - az alábbiakat tudhattuk meg:

Borai az Arad-hegyaljai, közismertebb nevén a Ménesi borvidéken születnek, amely Erdélyben, Aradtól 20 km-re keletre helyezkedik el. Ménes kiváló földrajzi fekvése, időjárása, talajadottságai (gránit, diorit és agyagpala), a Marosnak köszönhető mikroklímája a vörösboroknak kedvez. Épp ezért mindössze a szőlő 20%-a fehér csak. 35 éve van a szakmában, ebből 20 éve a saját pincészetében már. 2008-tól a marosvásárhelyi Sapientia Tudományegyetem keretén belül a Kertészeti Kar Szőlészeti és Borászati Tanszékének vezetője, mint egyetemi adjunktus. Számos szakmai tankönyv, valamint szakmai rovatok szerzője. 2004 óta a Magyar Borakadémia Tagja, és első határon túli magyar termelőként választotta a Pannon Bormíves Céh tagjai közé.

Elmondta, igazán felemelő érzés, hogy ő lehet a megmérettetés első határon túli jelöltje. Hisz a barátságban, hisz abban, hogy a Kárpát-medence borászai nem egymás konkurensei. Mindig is a segítség, egymás segítése volt számára az elsődleges. Mindig is céljaként tekintett arra, hogy egységes Kárpát-medencei, magyar borról beszélhessünk. Kiemelte, hogy felnéz a másik négy jelöltre, mindegyikőjük igen sokat tett a borok és a borkultúra iránt, bármelyikük is győz, megérdemelten teszi azt. Fontosnak tartja a majdnem feledésbe merült fajtákat visszaemelje a méltó helyükre, példaként említette a kadarkát és a fekete leánykát (ez utóbbi egy régi dél-erdélyi fajta, amely még Mátyás király seregéről kapta a nevét)."

Mindenképpen gratulálunk a sikerhez, és vélhetően fogunk vele hosszabban is beszélgetni majd, ha sikerül, el is látogatunk birodalmába. Rákérdeztünk, mit is jelent számára ez a díj, fog-e valamilyen változást hozni magával. Géza elmondta, hogy legfőképp megerősítést, igazolást jelent számára ez, azt mutatja, hogy jó irányba indult el, jó utat választott.

Személyes véleményem szerint az érezhető és a jelen lévők számára látható is volt, hogy az öt jelölt közül talán Balla Gézának jelenti a legtöbbet ez a kitüntetés. Határon túli magyar borászként mindig is nagyon fontosnak érezte a Kárpát-medence termelőinek egységét, barátságát, a tradicionális magyar szőlőfajták és szőlőművelés megőrzését. Ez a díj mindezt a törekvését, munkáját igazolja.

A bejegyzés trackback címe:

https://grundstudio.blog.hu/api/trackback/id/tr1314689310

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása