Grund Studio

Siklósi bácsi bora

2019. május 20. - Gyökösi Attila

A Tenkes kapitánya sorozat alighanem sokunk kedvence volt anno. Eberstein báró és a kapitány küzdelme ugyan sokkal vidámabbnak tűnik a tévében, mint amilyen a valóságban lehetett, de ez a filmek korhatár-karika mentes élvezetéhez nyilván szükséges volt. A sorozatban ugyanakkor komolyabban veendőkkel is találkoztunk, például igen sokszor esett szó a Tenkes oldalában termő siklósi borokról. Persze gyerekként még nem annyira izgatott, milyenek is lehettek ezek a borok, de most visszanézve a sorozatot azért közben bizony néhányszor megkóstoltam volna...

siklosi_var_001.jpg

Jó hír lehet a hozzám hasonlóknak, hogy erre most szombaton mód nyílik, méghozzá igazán autentikus keretek között! 2019. május 25.-én újra a Siklósi vár történelmi falai közé költöznek egy estére a villányi borászok.

A rendezvény már a harmadik a sorban, a mottója pedig utal kicsit a bevezetőben említett érzéseimre is. 

A múlt illata, a jelen zamata, és a jövő dallama.

Ahogy a szervezők elmesélték, a „A múlt illata” épp a vár és a terület, no meg az itteni borkultúra hagyományait idézi meg, a kiállító borászok erre reflektálva néhány régebbi évjáratot is bemutatnak. De persze nem egy múzeumba megyünk, így „A jelen zamata” is fontos, a borkóstoló mellet, a jelen konyhaművészetét megtestesítő különleges gasztronómiai élményeket is tartogat a rendezvény. Sőt, a régióból itt lesznek a környékbeli kézműves kiállítók is. A mottó harmadik része „A jövő dallama” pedig a borkóstolás mellett hallgatható zenei programokra utal, amelyekben több fiatal előadó is megmutathatja magát. 

borvar.jpg

A lassan hagyományt teremtő rendezvény idei újítása, hogy a kiállítók bázisát adó villányi borászok mellett ezúttal vendég borvidék is jelen lesznek, a Pécsi borvidékről. A rendezvény nem titkolt célja, hogy ne csak a környékbeliek látogassák, hanem a távolabb lakó borkedvelők is felkerekedjenek, és ismerjék meg az itteni borokat, az itteni kultúrát és történelmet. Mi lehet kellemesebb annál, mint a vár falai között sétálva egy pohár borral, zenét hallgatva gyönyörködni a táj szépségében.

Bár a kóstoló csak egy estét jelent, de a környék bőven kínál egész hétvégére programokat, ha már Siklóson járunk, ne feledkezzünk meg a gyógyfürdőről, és a történelmi templomokról sem. Rengeteg a látnivaló a környéken.

Az eseményről többet a Facebook oldalán lehet megtudni, itt találni segítséget például a szállásfoglaláshoz is. 

Bár arra igazán kicsi az esély, hogy a várban sétálva belefussunk Ritpek és Vogeller mesterlövészekbe, Bistericz főhadnagyba, netán magába Eberstein ezredesbe, és a várfokról lenézve sem pillanthatjuk meg Buga Jakabot amint épp a karikással tanítja táncolni a labancokat, azért ez az este valamit visszahozhat a sorozat romantikájából. Szerintem ne hagyjuk ki.

A bejegyzés trackback címe:

https://grundstudio.blog.hu/api/trackback/id/tr4214838130

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása