Grund Studio

Balaton MOST

2018. szeptember 04. - GyökösiAttila

Hogy egy szakmai szemlét, kiállítást bevezető előadás- és kerekasztal-beszélgetés valóban érdekes és a közönséget megfogó legyen, sok mindennek kell összeállnia. Nem is sűrűn sikerül ez a bravúr, azt hiszem. De néha összejön, mint ahogy tegnap is történt ez a 27. Budapesti Borfesztivál »nyitórendezvényén« a Boregyetemen.

boregy0.jpg

Az idei Borfesztivál fő témája a Balaton, pontosabban a balatoni borok helyzete. A Balaton menő, mindig is az volt. Ebben pedig mostanában egyre nagyobb szerepe van a bornak és a gasztronómiának, erről szólt ez a rendezvény is. A rendszerváltás után kicsit még a háttérben meghúzódó hat balatoni borvidékre a kétezres évekkel kezdődően egyre több figyelem esett. A folyamat Figula Mihály, Garamvári Vencel, Konyári János és Légli Ottó Év Bortermelője díjaival kezdődött, akik szép sorban, tíz éven belül hódították el a legrangosabb hazai boros elismerést. 2012-ben kezdett igazi tartalommal megtelni az „egy Balatoni borrégió” gondolata, hiszen számos civil szervezet lépett fel a közösségi tenni akarás igényével, így a Csopaki Kódex, a Badacsonyi Kör, majd a Rizling Generáció és a Balatoni Kör. Utóbbi már nem csak a borról szól, hanem komplex eredet- és értékvédelmi rendszer, mely a helyi gasztronómiát is felöleli, illetve kiemelt szerepe volt az első közösségi balatoni bormárka, a BalatonBor megteremtésében. 

Az első programpont két előadás volt, Dr. Brazsil Dávid, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára és Laposa Bence, mint a Balaton Kör elnöke mutatta be a régió helyzetét. Meg kell mondjam, meglepően érdekesen. Bár a témáról mostanában olvastam sokat, mi is írtunk róla, mégis azt kell mondjam, voltak igazán érdekes és meglepő momentumok az előadásokban.

Körbejártuk az ismert problémákat, a bortermelő területek csökkenésétől a jelenlegi borrégió-felosztás tarthatatlanságáig, de ugyanakkor a balatoni borok népszerűségének növekedése, a borok és a bortermelés aktuális divatossága sem maradt ki a témák közül. 

A beszélgetéseken az est moderátora, a rendező Magyar Szőlő- és Borkultúra Nonprofit Kft kollégája, Antal Gábor szakértő vezetése mellett a meghívott szakértők: 3-3 előadó 'beszélgette' körül az adott témát. Az elsőn: 

  • Konyári Borbála tulajdonos – Ikon Pincészet
  • ifj. Figula Mihály tulajdonos, borász – Figula Pincészet
  • Jásdi István tulajdonos – Jásdi Pincészet

vettek részt, a másodikon:

  • Hajdu Edit szőlőnemesítő, a mezőgazdaság-tudomány kandidátusa
  • ifj. Figula Mihály tulajdonos, borász – Figula Pincészet
  • Dr. Podmaniczky Péter tulajdonos – Podmaniczky Szőlőbirtok és Pincészet

ültek az asztal körül. Mindkettő kifejezetten jól sikerült beszélgetés volt. Bőven túllépték a címekben foglalt témákat, sokkal szélesebb, több területre kiterjedő beszélgetéssé alakultak. Külön kiemelném a mindkét beszélgetésben részt vevő ifj. Figula Mihályt, aki egy nagyon jól és nagyon megfontoltan érvelő, állást foglaló előadó, tényleg érezni lehet, hogy pontosan tudja miről beszél. Ráadásul cseppet sem érdekli, hogy amit épp mond szembemegy-e a közvélekedéssel, meggyőző és magával ragadó. Nagyon érdekes véleményeket hallhattunk a balatoni borvidékek helyzetéről, de általában a szőlő- és a bortermelés szakmai, üzleti, gazdasági hátteréről, az aktuális folyamatokról. Ráadásul a szervezőknek sikerült igazán jól és jókat mondó előadókat, szakembereket összehozni, talán ennek is köszönhető, hogy az esemény jóval tovább tartott az előre megadott záróidőponton. A beszélgetések végén kérdéseket is lehetett feltenni, az ezekre adott válaszok újabb gondolatokat szültek, igazából még most is ott ülnénk sokan az est résztvevői közül, azt hiszem... 

Közbevetés: Őszintén szólva engem rendesen beszippantott ez a világ, a tegnapi beszélgetések. Írtuk már, hogy a borok világában én mindenképp outsidernek számítok, itt a blognál semmiképp sem én biztosítom a (bor-) szakmai alapokat. De tegnap egy olyan 'lökést' kaptam, ami talán jóval közelebb vihet ehhez a világhoz, mint azt korábban gondoltam volna... 

Itt a blog keretein belül persze nincs mód akárcsak vázlatosan sem ideidézni a több órás rendezvény pontos témáit, tanulságait, szerencsére az eseményről készítettünk néhány videót, ezeket sorban feltöltjük a Youtube csatornánkra, az első két részlet már látható:

Ha boros rendezvény, akkor persze a kóstolás sem maradhatott el. Az alábbi italsort mutatták be nekünk.

  • Borbély Családi Pincészet - Bóbita gyöngyözőbor
  • Laposa Birtok 4 Hegy - Olasz rizling 2016
  • Figula Pincészet - Lőcze Olasz rizling 2015
  • Tornai Pincészet - Prémium Juhfark 2016
  • Podmaniczky Pincészet és Szőlőbirtok - Tere-fere Rajnai rizling 2017
  • Pálffy Pince - Káli Királyi Furmint 2015
  • Figula Pincészet - Bella Róza rosé 2017
  • IKON Borászat - Tulipán 2012
  • Jásdi Pincészet Ranolder Vörös 2013

A kóstolások a beszélgetéshez kapcsolódtak, arra voltak ráfűzve, tehát nagyjából az épp aktuális témához passzoló borokat kóstoltuk. Akit jobban érdekelnek, az ezeket a tételeket is megkóstolhatja a várban, a Borfesztiválon.

Összességében azt mondom, ez messze a legjobb hangulatú, leginkább érdekfeszítő szakmai rendezvény volt, amin az utóbbi időben részt vettem. Azt gondolom, mindenképp érdemes folytani ezt a beszélgetést, például az idei, 27. Budapest Borfesztiválon, ahol az itteni előadók, beszélgetőpartnerek is kint lesznek, és biztos szívesen válaszolnak a témába vágó kérdésekre.

Mi ott leszünk.  

A bejegyzés trackback címe:

https://grundstudio.blog.hu/api/trackback/id/tr8114689350

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása