Grund Studio

Az első 25 év Neszmélyben

2018. november 28. - Bendik Barbara

Kamocsay Ákos, a Hilltop és az ott dolgozó csapat különleges helyet foglalnak el a szívemben. Remek barátokat és munkatársakat ismertem meg, akik folyamatosan támogattak abban, hogy a lehető legjobb úton haladjak a borok megismerésében.

Eleinte még kóstoltattam is a Hilltop pincészet pultja mögött, de már akkor is teljes elkötelezettséggel tettem mindezt. Most viszont, már mint "BarbWine" szerepeltem a meghívottak között, ami őszintén be kell vallanom, csodás érzés volt. Tisztelem a pincészet munkásságát és habár én csupán 4 éve ismerkedtem meg velük, az ott dolgozók között vannak, akik már több évtizeddel, egész pontosan 15-25 évvel járnak előttem.

posztkam2.jpg

Jó ideje készülök meglátogatni a pincészetet Neszmélyben, amire most végre remek alkalom kínálkozott. Idén lett 25 éves hazánk mára már ikonikussá vált borászata. Ráadásul ebben az évben elnyerték a Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka díjat, a nagybirtok kategóriában. Ez a két esemény pedig egy ígéretes születésnapi ünnepség megrendezésére indította a Hilltop borászatot, amelyet mi sem hagyhattunk ki. A születésnap igazán jól is sikerült, erről a szervezők már a vendégek egy részét Budapestről a helyszínre szállító buszon gondoskodtak. Itt két bor (egy 2017-es chardonnay és egy 2018-asi Irsai Olivér) kóstolásával kaphattunk ízelítőt a pincészet kínálatából, odaérkezésünkkor pedig Török Imrének, a négy tulajdonos egyikének igazán remekül sikerült pálinkájával kínálták a vendégeket. (Ráadásul a pálinkás stand szinte végig ott is maradt...)

Az évfordulón és a díj elnyerésén felbuzdulva egy - véleményem szerint - remek ötlettel álltak elő, ami Kamocsay Ákos régi vágya is volt egyben. Az történt ugyanis, hogy készítettek egy hatos chardonnay pakkot, amit az igazán különleges alkalmaktól egészen a baráti összejövetelig bátran ajánlanak. Gyönyörű fadobozokba rejtették a dűlőválogatás chardonnaykat, szám szerint ötöt és egy birtokbort.

posztnyito.jpg

Az a megtiszteltetés ért, hogy ezeket a különleges tételeket elsők között kóstolhattam, hát nézzük, mik voltak a benyomások:

A dűlőválogatás témája nekem mindig is tetszett, többek között ezért is szerettem bele a borok világába, hiszen a szőlőfajták változatosak és rengeteg arcukat képesek megmutatni nem csak különböző évjáratokban, hanem ahogy Ákos próbálja bemutatni nekünk, akár dűlőnként is. A borok nevüket az adott szőlőt termő dűlők után kapták.

Apró különbségek vagy teljesen más borok? 25 év neszmélyi tapasztalata egy ládában. A kóstolón elénk helyezett hat üres pohár is alig várta, hogy a borok kiöntésre kerüljenek, csak úgy, mint én.

posztkostolo1.jpg

Az első tétel a MELEGES névre keresztelt bor volt, amely a Meleges dűlőről érkezett, A 7,732 hektáros – helyenként 7%-os meredekségű – területen a leívelt szálvesszős művelési módot választották. A 210 és 270 méter tengerszint feletti magasságon lévő dűlőn kétféle talajtípus található, a tábla felső felében karbonátos földes kopár, illetve az alsóbb részeken karbonátos erdőmaradványos csernozjom.

Harmonikus, fineszes bor, egzotikus gyümölcsös aromákkal és citrusos savakkal. Itt megemlítették a kerek, könnyed jelzőt, ami szerintem meglehetősen helyesen írta le ezt a chardonnay-t.

Mindegyik tételnél elhangzott egy-két kulcsfontosságú kifejezés, a második kóstolt bornál ez a trendi jelző volt. Ezt a KERESZTRÉT névre keresztelt bor kapta, mely a Meleges-hegy keleti oldalán elhelyezkedő, viszonylag meredek lejtésű ültetvény szülötte, itt 13,4972 hektárnyi területen leívelt szálvesszős megoldással művelik a szőlőt. A 215 és 260 méter tengerszint feletti magasságú katlanoldalban karbonátos földes kopár a jellemző talaj. A dűlő 7-12%-os meredeksége különleges lehetőségeket biztosít a szőlőtermesztésre.

Bora meleg és az ígért elegánsan trendi karakterrel mutatkozott be, komplex, rétegzett, édeskésen behízelgő gyümölcsössége, a mangó és a citrusos (narancsos) jegyek köszöntek vissza a kortyban.

A harmadik az URBANKÓ volt a sorban, az Urbankó dűlő bora, mely az elegáns és egyedi fűszerességű jelzőt kapta. Kesztölc a helyi borászok szerint „a Neszmélyi borvidék fűszere”, ezt az innen származó bor tökéletesen be is mutatta. A többi bornál hűvösebb, de a köves, agyagos, meszes talajnak köszönhetően, annál fűszeresebb chardonnay volt. Gyümölcsös aromák kísérték a dűlő által adott minerális jegyeket. A dűlő egyik különlegessége, a 300 méter tengerszint feletti magasság, amely a savak megtartásában is fontos szerepet játszik. Ez a terroir tényleg megismerésre és figyelemre méltó.

És most jöjjön az „elefánt a porcelán boltban” …

Egy robosztus, lehengerlő tétel, a FARAGÓ egyenesen a Faragó dűlőből. A Kocs határában elterülő dűlő közepes lejtésű, dél-nyugati kitettségű. A 200 m tengerszint feletti magasságon, egy 10 ha-os egybefüggő szőlőtábla déli végében, részben erdővel illetve nyugatról dióültetvénnyel határolt területen telepítették ezt a chardonnay-t. A dűlő egyedi mikroklímával bír, kedvező évjáratokban teljes érésig fent hagyható a szőlő. Az itteni talaj mészlepedékes csernozjom, löszös foltokkal, ennek is köszönheti a szép szerkezetű, lendületes savait, amire a harmonikus bor felépül.

A dűlők lelkét mutató sor utolsó tétele a PÁSKOM. A Dunára futó, észak-keleti lejtésű Páskom-dűlő a pincészet minden bizonnyal egyik legismertebb és legkomolyabb dűlője, mely a folyó jótékony hatásának köszönhetően - felülírva az ültetvények fekvésére vonatkozó szabályokat - fantasztikus termőhelye az érett, telt, vastag, sokrétű, illatdús, koncentrált boroknak.

Az 5,18 hektáron, löszös altalajon, csernozjom és barna erdőtalaj takarórétegen művelik a szőlőt. Ez a tétel sem okozott csalódást, sokszínű, komplex élményt nyújtott a korty. A kóstolt borok közül ez a chardonnay lehet a legintenzívebb, legkoncentráltabb íz és zamatanyagokat felsoroltató bor, csak adni kell neki még egy kis időt, hogy kibontakozzon a palackban.

A válogatás koronája az utolsó tétel, a Kamocsay Prémium Chardonnay 2017 Birtokbor, amelyet Kamocsay Ákos, a termőhely stílusjegyeit szem előtt tartva, több dűlő terméséből házasított össze, hogy egy másfajta élményt is felkínáljon Neszmély, illetve a fajta szerelmeseinek.

Érdekessége, hogy míg az első öt bor a dűlők karakterét hivatott bemutatni a kóstolók számára, itt a fűszeresség, zamatosság, elegancia és a fajta kiemelése került előtérbe. Megjelent benne egy kis édeskés jelleg, ami szintén érdekes ennél a tételnél, hiszen maradék cukortartalma egyáltalán nincs. A Kamocsay Prémium Chardonnay 2017 Birtokbor egy csodás lezárását nyújtotta a kóstolónak.

Összességében a neszmélyi látogatás remek lehetőséget adott arra, hogy az egyik kedvenc fehér szőlőfajtám sokszínűségét megismerjem.

A bejegyzés trackback címe:

https://grundstudio.blog.hu/api/trackback/id/tr2014689314

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása