Grund Studio

Funky és pezsgés

2019. május 14. - GyökösiAttila

A minap egy sajtótájékoztatón jártunk, amelyen borkóstolásra és zenehallgatásra egyaránt mód nyílott. A Gere család látott vendégül a méltán kedvelt Di Vino borbárban, az apropó pedig a Vlll. Gere Jazz »fesztivál« sajtótájékoztatója volt. Jómagam még nem jártam ezen az eseményen, de hírét persze már hallottam. A fesztivál szó nem véletlenül kerül idézőjelbe, hiszen – már csak a műfajból adódóan is – itt semmiképp nem egy klasszikus, lármás és nyüzsgős, sátras-poros fesztiválra kell számítanunk, sokkal inkább egy némiképp elegánsabb, afféle kimaxolt kerti partyra hajazó rendezvényre, ahol egy pohár borral a kezünkben, kényelmesen ülve, vagy épp sétálva hallgathatjuk a dzsesszmuzsikát.

gere1.jpg

A nyolcadik Gere Jazz idén nyáron a stílus egyik legvidámabb és legfesztelenebb irányzatával, a funkyval várja a látogatókat. A villányi Gere Attila Pincészetnél június 14-15-én a koncertek mellett a többi főszerepet ismét a borok és a gasztronómia játsszák. 

Az elmúlt években különféle nemzetek zenéje és konyhája együttesen adták a fő tematikát, az idei év programjának kialakításában viszont maga a dzsessz volt a meghatározó tényező. Az igazi nyári funky-életérzés visszaköszön a villányi garden party hangulatában, ahol a Gere-borok és a gasztronómiai finomságok mellett az új arculatot kapott Gere Frici és a belőle készülő italok biztosítják a pezsgést, és hűen tükrözik a ‘70-es évek glamúrját.

A sajtótájékoztatón ízelítőt kaptunk a zenéből és a Gere Frici koktélból is. A zenei ízelítőt Zolbert és Tóth Marcell duója szolgáltatta, amihez fehér és rozé gyöngyöző Frici borokból készített koktélokat kóstólhattunk. A borból készülő koktélok divatja épp felívelőben van, Geréék zamatos gyümölcsökkel, friss citrussal, szódával és zöld fűszerekkel alkotnak igazán izgalmas kombinációkat. Mindenki megtalálhatja a kedvencét, legyen az egy epres-mentás vagy uborkás-rozmaringos finomság, esetleg az olaszországi Veneto tartományból származó Airone Rosso Aperitivo likőrrel készülő, amit naranccsal és bazsalikommal bolondítanak meg.

gere3.jpg

A sajtótájékoztatón meghallgathattuk a fesztivál történetét, Geréék elmesélték, hogy egy sok évvel ezelőtti tengeren túli szőlőlátogatás során akadtak egy hasonló rendezvényre, és ott rögtön elhatározták, hogy ha a saját itthoni pincészetük elég nagyra nő, mindenképp szeretnének ők is rendezni egy hasonló rendezvényt. Erre akkor még várni kellett, de nem feledték az ötletüket, és 2011-től elindulhatott a mindig változó, de mindig izgalmas koncert- illetve fesztiválsorozatuk. 

Az idei fesztiválon a hallgatóságtól komolyabb figyelmet megkövetelő szólamok helyett a funky a ritmusra helyezik a hangsúlyt, amelyben nagyobb szerepet kapnak az ütőhangszerek, a basszus- és ritmusgitárok, valamint a fúvós szekció. Az 1960-as évektől formálódó stílus amerikai eredetű, az afroamerikai zenészek a soul, a soul jazz és a rhythm and blues elemeit egy új, ritmusos tánczenei formába öntötték. A nagyobb létszámú zenekaroknak már önmagukban látványos a színpadi megjelenésük, ennyi ember közös együttműködéséből pedig egy olyan örömzenélés alakul ki, ami biztosan megtáncoltatja a közönséget. 

Akár egy izgalmas vörös házasítás, csak itt a szőlőfajták helyett a kultúrák elegyednek, az afroamerikai ritmusok az európai dallamossággal alkotnak kerek egészet.

gere4_png.jpg

A Gere Jazz idei programjának pénteki első előadója a Malek Andi Soulistic lesz. A sokoldalú énekesnő a népdaloktól a swingig mindenhol megtalálja a helyét, Villányban a funky klasszikus darabjait formálja a saját ízlésére. A ráhangolódás után a Garami Funky Staff zenél Veres MónikaNika” és Bebe közreműködésével. Az ismert rádiós műsorvezető, Garami Gábor régi nagy álmát váltja valóra: a ‘70-es, ‘80-as és ‘90-es évek ismert funky, diszkó- és soulslágereit idézi meg professzionális hangzásban, a vendégeket egy vidám házibuliba szólítva.

Szombaton áRON (azaz Romhányi Áron) & Szakonyi Milán duója kezd, akik többféle zenei hátterüknek köszönhetően izgalmasan ötvözik majd a dzsesszt, a bluest és a funkyt, keverve az igényes popzenével. Ez a kérdezz-felelek – na meg némi rap – igazán fiatalos, dinamikus bevezetése lesz a napnak.

Utánuk lép fel a smooth jazz hazai nagyköveteként ismert szaxofonos, Zolbert. A fesztiválra egyedileg összeállított, „Jazz+Funk+Sax” címmel fémjelzett műsorával és fúvós szekcióval bővített nagyzenekari formációjával, saját szerzeményekkel és külföldi előadók számaival bebizonyítja, hogy az igényes funky instrumentális módon is vérpezsdítő.

A Random Trip lényege a spontaneitás; a színpadon megszülető produkció most is egyedülálló koncertet ígér, hiszen ezzel a felállással nem hallhatjuk máshol a csapatot. Az élvonalbeli magyar zenészeket két nemzetközi sztárfellépő is erősíti majd: az acid jazz egyesült királyságbeli csodájának tartott Incognito együttes ünnepelt énekesnője, Vanessa Haynes, valamint az ugyancsak szigetországi, a legdögösebb funkszenzációként aposztrofált PB Underground énekes-ütőhangszerese, Dan Pearce. A megismételhetetlen élmény és a fergeteges hangulat tehát ez esetben is garantált.

Gere Attila és családja a visszatérő vendégeket és az új látogatókat egyaránt örömmel várja erre az exkluzív júniusi programra, hogy a villányi szőlők között eltöltsenek együtt egy kellemes nyári hétvégét, remek borok és másik nagy szenvedélyük, a dzsessz társaságában.

Amúgy a sajtóeseményen lett egy új kedvencem is, mégpedig a "Fekete Járdovány" névre hallgató vörösboruk 2017-es kiadása. Azt írják róla: "Sötét bíbor árnyalat lilás reflexekkel. Az érett gyümölcsök, fekete ribizli és meggy, cseppnyi feketekávé és édes fűszeres, hordós jegyek, ízében és illatában egyaránt kirobbanó összhatást alkotnak. Kóstolva a bor savai és intenzív gyümölcsaromái rendkívüli eleganciával párosulnak, míg tanninszerkezete több éves tartalékokról árulkodik. Még fiatal, de egy igazán izgalmas, különleges bor." És ez pontosan így van, szóval mindenképp nagyon ajánlom, jártatokban-keltetekben mindenképp kóstoljátok meg, akár a Gere Jazz rendezvényen

gere2.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://grundstudio.blog.hu/api/trackback/id/tr8614825414

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása