Grund Studio

A bor és a kánikula

2019. június 21. - GyökösiAttila

Hogy a bor élő, épp ezért kényes italfajta, azzal a legtöbben tisztában vagyunk. Azonban talán nem árt kicsit átvenni, mennyire is fontos odafigyelni erre, különösen így nyáron, az igazi kánikula idején. (A poszt apropóját amúgy az adta, hogy fotózási célra pár napig a csomagtartóban utaztattunk pár palack bort, amit aztán kibontottunk...)

white-wine-summer.jpg

Kezdjük azzal, hogy a borok csak optimális tárolási hőmérsékleten őrzik meg kívánt állagukat és zamatukat, értékes tulajdonságaikat. A már palackozott bor esetében is igaz, hogy igen kényes az optimális tárolási hőmérsékletre. Ezt a hőmérsékletet minden esetben biztosítanunk kell, máskülönben meg kell igyuk (szó szerint) a helytelen tárolás levét. Tisztában kell legyünk azzal a ténnyel, hogy szobahőmérsékleten tárolva a borok meglehetősen hamar öregszenek. A tárolási hőmérséklet mellett fontos, hogy a hőmérséklet ingadozását is kerüljük. Nem véletlen, hogy az ideális világban a borok ugyebár a kiegyenlítetten hűvös pincében laknak. Nagy mértékű és többször előforduló hőmérséklet ingadozás esetén (+/- 10C° fölött) a palackozott borban zajló kémiai folyamatok felborulnak, minek következtében a tárolt borunk minőségét tönkretehetjük, a bor fejlődése megáll (túl hideg tárolás esetén) vagy a borunk túlságosan is hamar öregedik, vagyis 'elvénül' (túl magas tárolási hőmérséklet esetén).

Ez azonban csak a dolog egyik fele. Ami miatt ezt a rövid posztot most összeraktuk, az a borok nyári szállításának kérdése.

A bort megvesszük a boltban - ahol mondjuk ideálisan tárolták, bár ez egy szupermarketben, vagy épp a sarki kisboltban korántsem garantált - betesszük a szatyrunkba, majd azzal együtt mondjuk az autó csomagtartójába. Aztán hazafelé még megállunk pár helyen, persze a napon hagyva az autót, hiszen ott van parkolóhely. A csomagtartóban meg ezalatt akár 40+ fokra is felmehet a hőmérséklet.

Na, ezzel a frissen beszerzett borunkat akár egy lépcsőben tönkretehetjük! Otthon kivesszük, bevisszük a hűvösebb kamrába, majd esetleg napok múltán újra csomagtartóba kerül, mert elvisszük magunkkal mondjuk a balatoni nyaralásra, hogy ott a barátainkkal megigyuk. Netán közben újabb hősokkot kap az autópálya melletti parkolóban.

Mire kibontjuk a lemenő nap fényében a tóparti plázson, bizony könnyen előfordulhat, hogy a minősége már messze nem lesz optimális, sőt... (Közbevetés, ami egy külön értekezés témája lehetne, hogy általunk még nem kóstolt bor esetében mekkora minőségromlást veszünk észre? Hiszen nem tudjuk, az adott bor milyen is lehetne az ideális esetben. Mondjuk az általunk 'megfőzött' bor még bőven belefér a 'fogyasztható' kategóriába, meg is isszuk, de elkönyveljük magunkban, hogy ilyet többet nem veszünk. Pedig ugye...)

Épp ezért részünkről mindenképp azt javasoljuk, ilyenkor nyáron, ha nem azonnali, mondjuk aznapi fogyasztásra vásárlunk bort, legyen nálunk egy hűtős táska, vagy a minden szupermarketben ott lógó thermo (hőszigetelt) szatyor egy mélyhűtőből kivett jégakkuval. Ha ebbe rakjuk a vásárolt borokat, akár órákig megtartja a bor a vásárláskori hőmérsékletét még a forró csomagtartóban is. És soha ne hagyjuk az autó csomagtartójában hosszú ideig, akár napokig a palackokat, ne csináljunk olyat, hogy például a szerdai bevásárlás után bent hagyjuk, mert elfér, és a hétvégén úgyis visszük tovább. 

Megéri erre odafigyelni, higgyétek el!

Ha tetszett a poszt, ajánljátok másoknak is, és gyertek, kövessétek Facebook oldalunk.

A bejegyzés trackback címe:

https://grundstudio.blog.hu/api/trackback/id/tr314689378

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása