Grund Studio

Szekszárd palackban

2019. október 02. - GyökösiAttila

Hogy egy-egy borvidék borkészítői, pincészetei megpróbálnak összefogni, és együtt versenyre kelni más borvidékek termelőivel, nem újdonság. Ez az "egységben az erő", illetve "próbáljuk közösen megkülönböztetni magunk más vidékek boraitól" egy akár jól működő elgondolás is lehet. Láthatunk erre példát Villánytól (REDy) A Balatonon (Balaton bor) át Egerig (Egri Csillag). Itt általában közösen használt, jellemzően jól megkülönböztethető, speciális palackban, azonos néven (persze az adott pincészet feltüntetésével) kerülnek forgalomba a borok. Ilyen közös gondolkodás eredményeként született meg néhány éve a Szekszárd Palack, ami a minőség és az elkötelezettség fokmérője lett a borvidéken. Az ebbe töltött borokat és az elmúlt évek tapasztalatait szeretnék megosztani a szekszárdi borászok október 22-én, egy budapesti sétálókóstolón.

szekszard1.jpg

A Szekszárd Palack hároméves folyamat után, 2015-ben készült el. Ebbe kizárólag a borvidék kiemelt borfajtái, a szekszárdi bikavér, kékfrankos és kadarka tölthetőek. Mivel ezek a borok az eleganciáról, a gyümölcsösségről és a fűszerességről szólnak, egyértelmű volt, hogy a burgundi palacktípus lesz az ideális választás. A szabványos palackhoz képest viszont egy egyedibb, hosszabb, elegánsabb üveg mellett döntöttek, amelyen kívülről négyszer körbefut a Szekszárd felirat, és látható rajta a borvidék logója.

szekszard_palack_foto_pixeltaster.jpg

A palackba kerülő borokat vakkóstolás alapján választják ki, ezzel biztosítva a hibátlan, fajtajelleget vagy borstílust képviselő, termőhelyi karakterű borokat.

"A Szekszárd Palack koncepció fontos, hiszen a célja a borvidékre jellemző egységes minőség és stílus kialakítása. Ennek lényege, hogy a fogyasztók megismerjék a Szekszárdi borvidéket, illetve, hogy biztosak legyenek abban, hogy egy ilyen palackos tételt választva, milyen minőségű és stílusú bort fognak a poharukba tölteni." - hallhattuk a Lajvér Birtok véleményét.

Nagyon fontosnak tartom a Szekszárd Palackot, hiszen fókusz nélkül nem lehet sikeres egyik borvidék sem. A palackkal egységes stílust tudunk teremteni, ami ugyancsak erősíti a bizalmat a fogyasztóinkban. Hozzám csak pozitív visszajelzések jöttek eddig, még az Egyesült Államokból is” – osztja meg Takler András borász a palackkal kapcsolatos gondolatait.

szekszard2.jpeg

A borvidék által vezetett statisztika leköveti a borászok tapasztalatait, és évről évre növekvő tendenciát mutat minden szegmensben. 2015-ben még csak 14 borászat csatlakozott a kezdeményezéshez, és töltött Szekszárd Palackba, 2019-ben pedig már 20. A borvidéki bírálaton megfelelt és így palackba tölthető borok száma évi 27-ről 45-re emelkedett, ebből a kékfrankos aránya a legnagyobb (2015-ben: 12, 2019-ben: 16), ezt a bikavér követi (2015-ben: 11, 2019-ben: 14), majd a kadarka, ami viszont a legnagyobbat ugrotta a két dátum között (2015-ben: 4, 2019-ben: 15). A megrendelt palackszámok is a kereslet bővülését mutatják, míg a projekt kezdetekor 190.000 darab üveget szállított a gyár, az utolsó teljes évben, 2018-ban 305.000-et.

A statisztika mellett fontos szempont a fogyasztói reakció is. A borboltosok, sommelier-k közvetlenül találkoznak velük, így első kézből látják, hogy milyen benyomásaik vannak a vásárlóknak, vendégeknek az egységes palackról.

Tüü Péter kétszeres sommelier-bajnok így látja a Szekszárd Palack helyzetét a vendéglátásban: „Szakmai oldalról jó ötletnek tartom; egyrészt azért, mert vizuálisan megkülönböztethető a fogyasztók számára, másrészt mert egy minőségi szűrő után kerülhetnek bele a helyben kiemelt fajták, és ez a vásárlónak is segítséget nyújt, bátrabban választja. A külföldiek is értékelik, mikor látják, hogy ez egy minőségorientált szemlélet, fontos gondolatisággal a termék mögött.”

Akit közelebbről érdekelnek ezek a borok, október 22-én megkóstolhat belőlük jónéhányat. A Société Budapest termeiben 16 szekszárdi pincészet mutatja be egy kötetlen sétálókóstoló keretében a Szekszárd Palackba töltött borait. A borkedvelők itt teljes képet kapnak majd a borvidék legjobb kadarkáiból, kékfrankosaiból és bikavéreiből.

Az eseményről az alábbi linkekre kattintva tudhatunk meg még többet, és akár vásárolhatunk belépőt:

Jegyvásárlás: https://szekszardibor.com/2019/09/18/szekszard-palackban/

Facebook-esemény: https://www.facebook.com/events/377475236530066/

A bejegyzés trackback címe:

https://grundstudio.blog.hu/api/trackback/id/tr5615189438

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása