Grund Studio

De milyen ízű a dugó?

2019. január 04. - GyökösiAttila

Mióta belekeveredtem ebbe a BarbWine projektbe, persze több bort iszom (izé, kóstolok…) mint korábban. Ez pedig azzal a nem várt következménnyel járt, hogy bizony az elmúlt évben vagy négyszer is futottam bele hibás borba, utoljára pont egy nagy családi karácsonyi ebéden. Olyan esetekbe, amikor nagy várakozással húzzuk ki a dugót egy-egy palackból, szinte már érezni véljük a szánkban az aromákat, de az első illatolás, és különösen az első korty után érezzük, itt bizony valami nem kerek, valami nem stimmel.

dug.jpg

Aki erre kapásból azt kommentelné, hogy "mert nem jó minőségű bort vettél" az üljön le, és okosodjon még egy kicsit. (Például ebből a posztból.) Fontos tudni, hogy itt nem a borok alapminőségéről van szó. Manapság, ha egy palackban parafadugót találunk, az általában eleve nem 'alsópolcos' terméket jelez, hiszen a csavarzárak terjedése egyre jobban szorítja ki a hagyományos dugókat. A csavarzár először az alacsonyabb árú/minőségű boroknál került használatba, de egyre elfogadottabb a minőségi boroknál is. (Erről a folyamatról és a miértekről írtunk is még tavaly.) 

Tehát ott tartunk, hogy kihúzzuk a dugót, és bizony nem a várt illat és aroma kényezteti az orrunk. Mondani sem kell, hogy ez például egy általunk vitt ajándék bor esetében igazán kellemetlen tud lenni. Megjelenünk valahol egy palack sokat ígérő itallal, mindenkit belelkesítünk, hogy ez aztán egy csoda lesz, és akkor jön a fenti történet… Nem így leszünk a társaság legkedveltebb tagja, az bizonyos, ráadásul sirathatjuk a borra kiadott pénzünket is. De mindegy már, így jártunk. Viszont azért talán nem árt végigvenni, miért is történhetett ez a baleset, és mit jelent.

Azt tudjuk, hogy a bor gyakorlatilag »élő« anyag, legalábbis olyan értelemben, hogy számtalan biokémiai folyamat nyomán születik, és ezek a folyamatok nem minden esetben pozitívak, ráadásul nem okvetlenül fejeződnek be a bor palackozásával. 

A klasszikus eset, a dugós bor: 

Ez a leggyakoribb borhiba, amivel dugóval lezárt, palackos bornál találkozhatunk. Ilyenkor tipikus dohos pinceszagot érzünk. Sok esetben a dugón is észlelhető a jelenség, a bor felőli oldalán feketés elszíneződést láthatunk. 

Az ok itt a nem megfelelő parafadugó használata. Lehetséges, hogy palackozáskor rossz minőségű, nem jól előkészített parafadugót használtak, de az is megesik, hogy a konkrét dugó hibás, például repedt. A háttérben egyes penészgombafajták állnak, amelyek természetes módon élnek a paratölgyerdőkben. E gombák klórvegyületekkel táplálkoznak, anyagcseretermékük pedig a TCA nevű vegyület, amely már nagyon kis mennyiségben is képes tönkretenni a bor ízét.

Ezek a gombák különben a feldolgozás és a tárolás során is bejuthatnak a parafába, illetve a már kész dugókba. A táplálkozásukhoz szükséges klórral pedig a feldolgozás, a mosás vagy a szállítás során kerülnek kapcsolatba, ugyanis nagyon sok célra használnak klóralapú tisztítószereket, de sok helyen a mosásukhoz használt ivóvízben is akad klór. 

Ezenkívül más gombák is tönkretehetik a bort, de azt, hogy az egyes dugók fertőzöttek-e vagy sem, csak a palack kibontása után lehet megtudni. Ma már léteznek vegyszeres és mikrohullámú fertőtlenítési eljárások, amelyekkel a dugókat a felhasználás előtt kezelik, de ezek a módszerek jellemzően csak a drágább, magasabb minőségű borok számára nyújtanak védelmet, ugyanis az így kezelt dugók ára is magasabb.

Na. Most már tudjuk. 

És hogy mit lehet ilyenkor tenni? Az ilyen bor sajnos menthetetlen, tévhit, hogy a szellőztetés segít rajta. Ha szakkereskedésben vettük a bort, visszavihetjük. Egy, a nevére kényes szakkereskedő szó nélkül ki fogja cserélni. Ha máshol vásároltunk, akkor nehezebb a helyzet, egy olyan áruházban, ahol az eladók nem értenek a borhoz, elég nehéz lesz elmagyaráznunk is, mi a problémánk. Étteremben nyilván simán visszaküldhetjük, ez nem kérdés. 

Attól azonban mindenképp óvnék mindenkit, hogy emiatt az adott pincészetet vagy bort innentől kerülje. Nyugodtan tegyünk még egy próbát, persze lehetőleg máshonnan, másik szállítmányból származó tétellel. Saját véleményem az - tekintve hogy eredetileg faiparos a szakmám, van némi rálátásom erre - hogy a gyártó által 100 százalékosan nem kiszűrhető a dugóhiba. Egyszerűen a természetes anyagoknál - amilyen ugye a parafa is - mindig van egy olyan véletlenszerű faktor, ami okozhat problémát. (Emlékszünk Dr. Malcolmra a Jurassic Parkból, ugye?) Tehát egy hibás palack nem minősíti az adott gyártó, pincészet, palackozó gondosságát. 

Hogy a gyártónak érdemes-e jelezni a problémát, erről beszélgettünk barátokkal. Kétségtelen, hogy ez lehet segítség számára, különösen, ha a visszajelzésekből számára kiderül, hogy nem egyedi esetről van szó, hanem mondjuk egy szállítmány több palackjával is gond van.  Persze ez ekkor már rajtunk nem segít.

Van a NÉBIH-nek egy applikációja, ezt érdemes letölteni a telefonunkra. Egyfelől ellenőrizhetjük vele, hogy az adott, épp megvásárolni tervezett bor valóban az-e, amit a címke mutat, másfelől az applikáción keresztül jelezhetjük is a NÉBIH felé, ha problémával találkozunk. - NÉBIH Navigator néven találjuk az applikációt a Google Play-en.

Borhiba persze nem csak a fenti lehet, számos egyéb probléma is adódhat a tejsav- vagy épp egéríztől a barna- és feketetörésen át a muskátliízig. Ezek jó része azonban a bor készítésekor jelentkező technológiai problémát jelent, amit általában a palackozásnál a gyártó észlelhet, és részben orvosolhat. Ezekről a hibákról egy külön posztban emlékezünk majd meg. 

Addig is kövessétek a videóink, kedveljetek a Facebookon, és ajánljatok mindenkinek, aki szembe jön. 

A bejegyzés trackback címe:

https://grundstudio.blog.hu/api/trackback/id/tr6514689288

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Basz-ommm 2019.01.04. 23:56:37

Egy barátom pincér Bécsben egy a világon mindenhol ismert 5*-os nagynevű szállodában. Ö azt mondta hogy a "dugós" bort simán kiszámlázzák, mert "nem ők tehetnek róla" így járt a vendég. Ök helyesn tárolják és ezzel mindent megtettek az ügy érdekében. Simán többszáz euroval megkárosítva a vendégeiket.

gabroca 2019.01.05. 08:17:47

@Basz-ommm: normális eszes vendég meg nem fizetné ki a szar bor árát

TDICDITRDITDDIPDTD 2019.01.05. 09:21:53

@gabroca: Én is ezt mondtam neki, meg azt is hogy egy ilyen szállodának ezt simán bocsánatkérések közepette be kellene nyelni, de azt mondta hogy ez nem vita tárgya, mert akik odajárnak kifizetik és ez így van a világon mindenhol ahol van borkultúra.

balfaszokkal sáncoló 2019.01.05. 10:03:18

@TDICDITRDITDDIPDTD: Ha romlott az osztriga, azt is ki kell fizetni?

Meister 2019.01.05. 14:50:56

Én voltam olyan borkóstolón, ahol a dugós borra (parafadugó-hiba okozza a borász szerint) azt mondta, hogy nincs még egy olyan élelmiszeripari termék, ahol elfogadható lenne, hogy 0,5% hibás. Gondoljunk bele, ha minden 300-adik bébitápszer büdös lenne egy benne élő gombától...
Szóval ez a borász mindenképpen azt javasolta, hogy ha nem csavarkupak, de múanyag dugó felé kellene elmozdulni...
Ezt, a cikkben említett mikrohullámos fertőtlenítést ő akkor (közel 10 éve) még nyilván nem ismerte.

GöTi 2019.01.05. 15:20:43

Húsz éve már, kollégáim számítógépes vírusokról, védelemről tartottak egész napos ismeretterjesztő előadást a cég dolgozóinak. "Megnyertem" a bevezető blokkot.
Egy hobbi borászati zsebkönyv aranyigazságát idéztem nekik:

"Nem az a jó borász, aki sok borbetegség kezelését ismeri,
hanem akinek nem betegszik meg a bora!"

Ez annyira találó megállapítás, hogy még a borokra is érvényes :)

Rómaikömény 2019.01.05. 17:21:08

Waczak szállós jelenet: it's been corked. Kicserélték:)

károly szántana 2019.01.05. 18:54:19

@Basz-ommm: A dugósság nem palackozási és nem tárolási hiba, hanem dugókészítési. A parafadugók 5 %-a dugós. Ezért törekszik ma már egyre több pincészet arra, hogy kiváltsa a parafát. Ja, és a parafa egyáltalán nem környezetkímélő, mivel nem korhad (ezért is lehet folyadék lezárására használni), azaz akár évszázadokig ott marad, ahova kidobták. Újrahasznosítani esetleg szigeteléshez daráléknak lehet.
süti beállítások módosítása