Konzervatív borfogyasztó vagyok - nem szeretem a bio/organikus borokat. Biztosan azért, mert amihez eddig szerencsém volt, egy-két kivételtől eltekintve az maximum az iható kategóriát súrolta, de pl a hazai műfaj (egyik) pápájának tartott Weninger organikus borai nálam eddig kivétel nélkül lefolyó pozitív minősítést kaptak. :)
Szóval nem, nem keresem őket, sőt, inkább kerülöm. Ha valahol sikerül kóstolni, az rendben van, de pénzt nem adok érte.
Hiánypótló írás, és a felütés is szimpatikus. Vissza kell rántani az értő borfogyasztást a kultúrsznobi magasságokból az átlagos hétköznapokba. Sokan elfelejtik, hogy a bor "csupán" élelmiszer.
Gere Attila mondta egyszer nekem egy borvacsorán, hogy nem szereti, ha mindenféle cifra jelzőkkel illetik a borait. Ízlik vagy nem ízlik - csak ez számít.
Az öregebb tőkék valóban kiegyensúlyozottabb termést produkálnak, ha nincsenek túlterhelve. Az én szőlőmben egymás mellett ( felett) található egy 1978-as és egy 2008-as telepítésű Hárslevelű ültetvény. A különbség zongorázható ízben, titrálható savban cukorban valamint harmóniában.
@Basz-ommm: A dugósság nem palackozási és nem tárolási hiba, hanem dugókészítési. A parafadugók 5 %-a dugós. Ezért törekszik ma már egyre több pincészet arra, hogy kiváltsa a parafát. Ja, és a parafa egyáltalán nem környezetkímélő, mivel nem korhad (ezért is lehet folyadék lezárására használni), azaz akár évszázadokig ott marad, ahova kidobták. Újrahasznosítani esetleg szigeteléshez daráléknak lehet.
Húsz éve már, kollégáim számítógépes vírusokról, védelemről tartottak egész napos ismeretterjesztő előadást a cég dolgozóinak. "Megnyertem" a bevezető blokkot.
Egy hobbi borászati zsebkönyv aranyigazságát idéztem nekik:
"Nem az a jó borász, aki sok borbetegség kezelését ismeri,
hanem akinek nem betegszik meg a bora!"
Ez annyira találó megállapítás, hogy még a borokra is érvényes :)
Én voltam olyan borkóstolón, ahol a dugós borra (parafadugó-hiba okozza a borász szerint) azt mondta, hogy nincs még egy olyan élelmiszeripari termék, ahol elfogadható lenne, hogy 0,5% hibás. Gondoljunk bele, ha minden 300-adik bébitápszer büdös lenne egy benne élő gombától...
Szóval ez a borász mindenképpen azt javasolta, hogy ha nem csavarkupak, de múanyag dugó felé kellene elmozdulni...
Ezt, a cikkben említett mikrohullámos fertőtlenítést ő akkor (közel 10 éve) még nyilván nem ismerte.
@gabroca: Én is ezt mondtam neki, meg azt is hogy egy ilyen szállodának ezt simán bocsánatkérések közepette be kellene nyelni, de azt mondta hogy ez nem vita tárgya, mert akik odajárnak kifizetik és ez így van a világon mindenhol ahol van borkultúra.
Egy barátom pincér Bécsben egy a világon mindenhol ismert 5*-os nagynevű szállodában. Ö azt mondta hogy a "dugós" bort simán kiszámlázzák, mert "nem ők tehetnek róla" így járt a vendég. Ök helyesn tárolják és ezzel mindent megtettek az ügy érdekében. Simán többszáz euroval megkárosítva a vendégeiket.
Grund Studio
Utolsó kommentek:
XII.Hadosztály 2020.02.27. 21:04:51
Szóval nem, nem keresem őket, sőt, inkább kerülöm. Ha valahol sikerül kóstolni, az rendben van, de pénzt nem adok érte.
Bejegyzés: 2020 az 'organikus' borok éve lesz?
Muhammad Balfas 2019.12.26. 17:39:19
Bejegyzés: Brian és a bor
Indriq 2019.12.26. 16:59:47
Bejegyzés: Brian és a bor
kkm.furdancs 2019.08.21. 22:50:17
Bejegyzés: Technika a Grundon – monitor hangsugárzók
G.Tibor 2019.07.12. 00:15:57
Gere Attila mondta egyszer nekem egy borvacsorán, hogy nem szereti, ha mindenféle cifra jelzőkkel illetik a borait. Ízlik vagy nem ízlik - csak ez számít.
Bejegyzés: Dekantáljunk, vagy ne?
várom a levelet 2019.07.09. 20:05:02
Bejegyzés: Petőfi és bora
dr. mesterséges színezék 2019.07.09. 20:04:59
Bejegyzés: Petőfi és bora
kkm.furdancs 2019.07.09. 20:04:42
Bejegyzés: De hová lett a parafadugó?
villányifehér 2019.01.24. 10:54:30
Bejegyzés: De mi az az 'öreg tőke'?
Virtuális turista 2019.01.23. 10:58:32
Bejegyzés: Átoltás és szerelem
károly szántana 2019.01.05. 18:54:19
Bejegyzés: De milyen ízű a dugó?
Rómaikömény 2019.01.05. 17:21:08
Bejegyzés: De milyen ízű a dugó?
GöTi 2019.01.05. 15:20:43
Egy hobbi borászati zsebkönyv aranyigazságát idéztem nekik:
"Nem az a jó borász, aki sok borbetegség kezelését ismeri,
hanem akinek nem betegszik meg a bora!"
Ez annyira találó megállapítás, hogy még a borokra is érvényes :)
Bejegyzés: De milyen ízű a dugó?
Meister 2019.01.05. 14:50:56
Szóval ez a borász mindenképpen azt javasolta, hogy ha nem csavarkupak, de múanyag dugó felé kellene elmozdulni...
Ezt, a cikkben említett mikrohullámos fertőtlenítést ő akkor (közel 10 éve) még nyilván nem ismerte.
Bejegyzés: De milyen ízű a dugó?
balfaszokkal sáncoló 2019.01.05. 10:03:18
Bejegyzés: De milyen ízű a dugó?
TDICDITRDITDDIPDTD 2019.01.05. 09:21:53
Bejegyzés: De milyen ízű a dugó?
gabroca 2019.01.05. 08:17:47
Bejegyzés: De milyen ízű a dugó?
Basz-ommm 2019.01.04. 23:56:37
Bejegyzés: De milyen ízű a dugó?
népszopás 2019.01.04. 12:10:46
v. valami marxi dolog?
Bejegyzés: De mi az az 'öreg tőke'?
Kelly és a szexi dög 2019.01.04. 12:10:40
Bejegyzés: De mi az az 'öreg tőke'?